ГЕРБ: ЗАМРАЗЯВАМЕ ПРЕГОВОРИТЕ!

27 Май 2023г.
ГЕРБ: ЗАМРАЗЯВАМЕ ПРЕГОВОРИТЕ! | The News BG Reporter ®
НЮЗ БГ РЕПОРТЕР - София, 27 май / След изтеклите записи ПП Герб даде пресконференция, на която изрази своята позиция и направи анализ на ситуацията.
МАРИЯ ГАБРИЕЛ:
„Дълго мълчах, слушах много. Водих се единствено от разума и грижата за държавата. Днес говорих с акад. Денков и колегите си. Замразяваме преговорите. Всичко си има граници. Не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на републиката.
Тук става дума за начин на управление, който е да е разрив с всички европейски практики и принципи. Неприемливо е едно е да се говори по време на преговори, а друго – навън, те са лъжи. Неприемливо е дори да има някакво съмнение, че България е параван, България не е параван, тя е суверенна държава. Ние имаме европейски и евроатлантически партньори, които ни уважават. Решенията се вземат единствено в България. Неприемливо е да се говори за политизация на администрацията, нечуван подход към държавния апарат, който не може да бъде обезглавен.
Задавам си въпроси като: това ли е виждането как се правят избори? Ако е това, българските граждани не заслужават такова отношение. Какво е „ала-бала“ с президента? Без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, аз не мога да участвам под каквата и да е форма. На мен ми е важно да има сега яснота по отношение на ненарушаване на закона, неполитизиране на държавния апарат и службите, гаранции за спазване на принципите и устоите на българската държава. Замразяваме преговорите, докато не дойдат отговори на тези въпроси!“.
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ:
„Какъв е този болшевизъм? Какво означава това, че тоя, който щял да става министър в бъдещия кабинет, трябвало да се подпише с кръв, че ще прави чистки?, коментира записите Дончев. И добави: „Никакъв компромис не е да подкрепиш кабинет, който има за цел демонтаж на републиката. В това няма нищо демократично. Има огромна разлика между саможертвата и самоубийството!“.
БОРИСОВ:
На мен тези записи не могат да ми повлияят на преговорите. Да записваш централата на политическа партия, както твърдеше Петков, то, това би било Уотъргейт у нас . Но се оказа, че това не е така. Това е бил предтекст, за да се разрушат службите. Да излизат и да казват, че на 500 училища ще им сменят директорите, че вече са започнали чистката, че ще сложиш в държавната администрация партийни лидери … извинявайте …!
Въпреки че сме победители, направихме много компромиси. В името на доброто на държавата, не за доброто на партията. На всеки обяснявам, че за държавата е по-добре да има правителство. Говорихме дори за конституционно мнозинство, за да върви напред държавата. Тук въпросът не е за извинението или какво си говорят там, в партията. Въпросът е за начина, по който мислят да управляват държавата. Разбрахме и какво мислят да правят преди местните избори, ние да сме им параван. Е това честно ли е, почтенно ли е? Те считат, че абсолютно самостоятелно трябва да проведат война с всички, на всички нива. Да, всяка партия може да имат амбиции, но ние на срещите говорихме за приоритетите за държавата. Да, аз предлагах Асен Василев, защото, ако не е той, след това щеше да казва какво е щяло да стане, ако той би бил там. Помислите ни са чисти в името на държавата. Сега имам проблеми с моите колеги, които не са били на преговорите. На които имахме разбирателство. Всичко това ми идва като гръм от ясно небе. В първия момент и аз помислих, че някакви мерзавци са ги подслушвали.
Мария има репутация, която никой не може да разклати.
Ако с бащата на Кирил Петков сме се срещали, то това е било преди повече от 30 години.
Имали сме искрени намерения да има правителство.
Ние гарантираме на всеки честен служител, където и да е – няма да допуснеме политическо преследване, омаскаряване, тормоз.
Подходихме честно и отговорно, за България. Само и само да направиме правителство. С приятели се изпокарахме, само и само да преведеме България.
След дискредитирането пред евроатлантическите ни партньори, няма случаи – американец, французин, германец, които да кажат за коя служба кой шеф да бъде сложен. Няма такава практика.Това е дискредитиране! Никога те не си позволяват да кажат такова нещо. Ако е добро – подкрепят го, ако е лошо – казват какво мислят. Но да се месят в кадровите решения, такава практика няма!
По време на разговорите те бяха добри хора. Нито за момент не съм си помислил, че това таят зад гърба си.
ГАЛБРИЕЛ:
Размразяване би имало ако: отговори чакам. Извинението не е към мен. То е към българските граждани, учители, офицери, администрация. Уважението е към нашите партньори и към България. Това ще предопредели дали замразяването може да прерастне към размразяване.
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.