online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ГЕРБ: Да решаваме проблемите в диалог, не с конфронтация!

2 Септември 2020г.
“Всички ние сме в тази зала като демократично избрани в резултат на легитимни избори, клели сме се да спазваме конституцията и законите на страната, и в тази конституция ясно е разписано, че цялата власт произтича от народа и никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държава институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.”

Това заяви от името на ПГ на ГЕРБ председателят й Даниела Дариткова при откриването на новата сесия на парламента.

”Всеки политик обаче, има избор по какъв начин да осмисли присъствието си в политиката и да остане в историята на страната”, подчерта тя. 

По думите й, едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията на високия си пост, "воден от личните си властови амбиции, със стиснат юмрук призова към бунт, този, който сее разделение и агресия, заради когото се издигат бесилки и се разнасят ковчези, поругават се сградите на институциите в България".

“Ние от ГЕРБ сме избрали да бъдем националноотговорни, да търсим умиротворение”, обяви председателят на групата. 

Дариткова декларира, че депутатите от партията на Бойко Борисов продължат да отстояват разбирането си, че проблемите не могат да бъдат решавани с конфронтация, и в същото време ще са пестеливи с квалификациите по отношение на политическите си опоненти. 

“Още от днес да мислим за възстановяване на нормалния диалог между институциите”, настоя председателят на ПГ на ГЕРБ и поиска по-често политическите сили да търсят точките на разбирателство, отколкото точките на разделение.

Като подчерта, че новата сесия започва и в нова сграда, Дариткова изрази надежда, че следващите състави на НС ще имат качествата да застанат над личните нападки и обиди, и опитите за разделение на българското общество.

Председателят на ПГ на ГЕРБ обърна специално внимание, че през тази сесия предстои да бъде извървян пътят на процедурата за свикване на Велико народно събрание, което да очертае рамките на българската държавност.

ПГ на ГЕРБ осъзнава необходимостта от решителни промени в политическия и обществения живот и поема ясния ангажимент да съдействаме за осъществяването им, промените трябва и да отговорят на предизвикателствата, пред които ще се изправи страната в перспектива, обяви Даниела Дариткова. 

За пореден път тя обясни, че проектът на ПГ на партията за нов основен закон е преди всичко инструмент за преминаване през сложната и изискваща широко съгласие процедура за свикване на ВНС. Той не е нито новата конституция, нито ще бъде приеман от настоящия парламент, въпросът не е свързан с детайлите на бъдещия основен закон, а с възможността за свикване на ВНС, посочи тя и подчерта, че то ще бъде свикано след избори и ще получи своята максимално широка представителност с избора на 400 депутати.

”Дебатът за новата конституция няма да се води в настоящия, а в следващия парламент, и то само ако той се конституира като ВНС”, изтъкна председателят на парламентарната група. “Нещо повече”, добави Дариткова, “той може да бъде приет с две трети от гласовете на народните представители от ВНС, което означава постигане на широко съгласие, поддържане на непрестанен режим на диалог. Дебатът в този парламент ще бъде за това дали изобщо да се свиква ВНС, и в този контекст днес всяка политическа сила трябва ясно да заяви своята принципна позиция по отношение на тази възможност, което е тежка отговорност”, каза още Дариткова.

”Поемайки отговорността да отворим тази процедура, не целим да предизвикаме технически разговор, а да отворим национален и политически дебат, посочи тя. Така щяло да бъде преодоляно и задълбочаващото се различие в българското общество”.

Председателят на ПГ на ГЕРБ отчете, че през последните месеци различията между институциите са придобили формата на пропаст, която е довела до още по-голяма фрагментация в обществото и представлява опасност.

“ГЕРБ, в качеството си на управляващи, се отказват от възможността да налагат със сила своите възгледи, не желаят също да насъскват българин срещу българин на политически, класов, религиозен, етнически или друг принцип.”

“Нямаме намерение да участваме в подобен сценарий и ще се противопоставим безусловно на неговото осъществяване”, категорично заяви Дариткова.

“Днес България е изправена пред значими предизвикателства - здравната криза, заради коронавируса, все още не е отминала, а икономическите и социалните последици от нея тепърва ще бъдат усещани от цялото общество, направи анализ на ситуацията” ””председателят на ПГ на ГЕРБ.

Тя напомни също, че опасността от мигрантската криза също все още не е отминала. На този фон, по думите й, България има само един шанс - обединение и национално съгласие, което да направи цената поносима, а възстановяването - максимално бързо. 
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg