online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА БНР АНДОН БАЛТАКОВ ОПРЕДЕЛИ КАТО "ПРОФАННА" СЛУЧКАТА В БЛАГОЕВГРАД

16 Април 2020г.
Иван Върбанов
16 април 2020 г.

Генералният директор на Българското национално радио реагира на ситуацията от последните дни, която предизвика скандални осколки към обществената медия, доколкото репортер от РРС - Благоевград произнесе обиден епитет, който бе излъчен в ефир по време на изявление на премиера Бойко Борисов.

Няколко дни резонираше процесът по изясняване на личността, изказала обидата. Накрая се изясни, че става дума за Елеонора Тахова от БНР - Благоевград. Името й не фигурира в изявлението на радиошефа. От своя страна директорката на регионалната радиостанция на БНР - г-жа Елисавета Каменичка, е поискала веднага писмени обяснения и е наложила дисциплинарно наказание "предупреждение". В обяснението си Тахова посочва, че по време на отразяването на събитието е била подложена на притеснителни действия от страна на видеооператор от телевизия, което е отключило гневния изблик и изстрелването на циничния израз "шибаняк". 

По повод казуса Андон Балтаков разпорежда съвсем правилно всички служители да освежат паметта си по отношение на етичните норми, а директорите да преминат в курс по етика и управление на управление в кризи.

Не се наемам да съпоставя "тежестта" и внушението на двете определения: "профан" спрямо "шибаняк". Тълковният речник е достатъчно изчерпателен, а мярката за отсъждането на виновността е функция от личната морално-етична скала и политическите симпатии или принадлежност на всеки от нас.

Ето и цялото изявление на Генералния директор г-н Андон Балтаков, който го е подписал с приятелското Андон:

Скъпи колеги,

През изминалите 24 часа Българското национално радио влезе в периферния информационен поток на България като квази-новина. 

Бдителен зрител на една от националните телевизии разпространи във Facebook любопитен сегмент от включване на живо от площадката на строящия се тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ в Благоевградска област. В сегмента се чува, че след приключване на импровизиран брифинг на живо на председателя на Министерския съвет Бойко Борисов, женски глас произнася обиден епитет. Думата е изречена от колега редактор в Радио Благоевград, дежурен репортер по събитието. 

Въпреки неистовото желание за сензация и дълбоки конспиративни теории, истината е по-скоро прозаично профанна. Обяснението за ситуацията може да прочетете в приложеното копие. 

Независимо от причините породили ситуацията, поведението на колегата е в разрез с чл. 3 и чл. 4 на Етичния кодекс на служителите в Българското национално радио, високите морални норми, които са стандарт за журналистите в БНР и духа на взаимната колегиалност и уважение в БНР.

„Подобни нелепи ситуации, които поставят на изпитание професионализма на нашите репортери и пряко вредят на името на Радио Благоевград и БНР, като цяло са недопустими. 

В моменти, когато нашето общество търси в Радиото на Югозапада своя специален остров на достоверна информация, сърцата музика и ползотворен диалог, не можем да извиним подобно поведение, независимо от причината. Колегата ще бъде наказан с предупреждение. 

Надявам се предвид доказаните си качества, колегата да успее да извлече поука и докаже пред слушателите ни своя безупречен до инцидента професионализъм“, каза госпожа Елисавета Каменичка, директор на Радио Благоевград.

Държа да подчертая и да изискам от всички радиоколеги да поддържат висок морал и безупречно етично поведение, защото Българското национално радио и обществото ни го очакват от всеки един от нас. БНР е стандарт в журналистиката в България и за да затвърдим това ниво, очаквам в седемдневен срок всеки един служител в БНР да се запознае с или припомни нормите в Етичния ни кодекс, а в тримесечен срок ще очаквам всеки един от нас да премине курс по етика и управление на поведението в кризисни ситуации, който БНР ще организира след Великденските празници.

Използвам случая да пожелая на всеки един член на голямото семейство на БНР, независимо от вашата религия, да посрещнете предстоящите празнични дни в пълно здраве, добър дух и свободен ум. 

А към колегите християни, очакващи големия празник Възкресение Христово, ще цитирам от Светото Евангелие по Лука: „Давайте и ще ви се даде: мярка добра, натъпкана, стърсена и препълнена ще изсипят в пазвата ви; защото, с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери.“

Бъдете здрави!

Ваш,

Андон

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg