Platform for Independent Journalism

ГАЛИНА ЗАХАРОВА БЕ ИЗБРАНА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД

14 Януари 2022г.
ГАЛИНА ЗАХАРОВА БЕ ИЗБРАНА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД
Членовете на Висшия съдебен съвет избраха единодушно за председател на Върховния касационен съд Галина Захарова. Избраната с 20 гласа "за" от членовете на ВСС съдийка е първата жена, която ще председателства върховното съдилище. 

По процедура Висшия съдебен съвет трябва да изпрати решението си и предложение за назначаването на съдия Захарова до президента Румен Радев, който да издаде указ. 
Първите думи на съдия Захарова, след избора й бяха: "Убедена съм, че това е огромна крачка към съдийското самоуправление".

Главният прокурор Иван Гешев обяви подкрепата си за Галина Захарова с два аргумента - безупречен професионалист, който има пълната подкрепа на Пленума на ВКС. Подчерта, че като прокурор по никакъв начин не би поставил под съмнение съдийското самоуправление. 

Съдия Захарова подкрепиха и: представляващият ВСС Боян Магдалинчев, председателят на ВАС Георги Чолаков, председателят на ВКС Лозан Панов, който заяви: "днешният избор е добра възможност да направим стъпка в правилната посока, ако искаме да върнем доверието в институциите на Република България".

В процедурата за избор участва само Галина Захариева, което в нянаква степен предпостави нейният изобр, доколкото тя нямаше конкуренти и не влезе в състезание за поста с други кандидати. 

Според Цветинка Пашкунова от Съдийската колегия на ВСС, Галина Захарова отговаря на законовите изисквания за заемане на поста председател на ВКС. Пашкунова заяви: "Захарова притежава високи професионални и нравствени качества, задълбочени правни познания, изявена независимост и воля към налагане на законност."

<The News BG Reporter>


Сподели

Коментари

Изпрати