The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ГАЛЕРИЯ "СИНТЕЗИС" ПРЕДСТАВЯ "СРЕБЪРНА МИНА" - ФОТОКНИГА НА ТОМА СОВАН

27 Октомври 2020г.
Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България пред­ставят изложбата „Сребърна мина“ на френския колекционер, артист и изда­тел на фотокниги Тома Сован. Той е едно от най-значимите имена в областта на „намерената фотография”, негови фотокниги са част от постоянните колекции на „Тейт Модърн“ в Лондон и Центърa „Жорж Помпиду“ в Париж. Събитието е продължение на серията от изложби, представящи работата на изявени френски артисти и фотографи, организирани от галерия Синтезис в партньорство с Френския институт в България.

В продължение на повече от десет години Тома Сован спасява изхвърлени спомени за ежедневието на Китай, като дигитализира над 850 000 фотографски негатива, намерени в пункт за рециклиране на отпадъци в околностите на Пекин. Събраните снимки, датират от 80-те години на XX век, , когато филмите на Кодак навлизат в Китай, до замяната им с цифровите технологии в началото на XXI век. Те са своеобразен портрет на страната от периода на отварянето и към външния свят, след Културната революция. 

„Архивът „Beijing Silvermine“ е резултат от срещата ми с човек на име Сяо Ма, който работи в зоната за рециклиране северно от града, където пристига част от отпадъка на столицата. Там някои от работниците се специализират в отделянето на пластмаса, други – на капачки от бирени бутилки, но той се концентрира основно върху отпадък, съдържащ сребърен нитрат, като рентгенови снимки и фотографски филми. Преди да потопи всичко в голям басейн с киселина, за да извлече ценното сребро, той се съгласи да ми продава лентите на килограм. Тези чували от ориз, натъпкани с хиляди ролки, мръсни, вонящи, прашни, издраскани, смачкани и влажни негативи ми дадоха достъп до една необикновена силно кодифицирана вселена.” - споделя Тома Сован.

Заглавието на изложбата „Сребърна мина” има двойна референция. От една страна е препратка към основния елемент на аналоговата фотография - сребърния нитрат, който реагира под въздействие на светлината. От друга страна - мината, като тъмен свят, едновременно опасен и богат на ресурси, достъпен само за тези, които копаят неуморно. Тома Сован експлоатира тази сребърна мина като тършува по битаци и антикварни магазини, открива, събира, изтърсва от праха, картотекира, сканира и редактира,  не само негативи на килограм, но и стари снимки, албуми и книги.

Изложбата акцентира върху друг аспект от работата на Тома Сован – създаването на фотокниги. Неговите издания са пример за книги-обекти. Те са резултат от сътрудничество с различни графични дизайнери и са свързани с конкретна тема от неговия архив „Beijing Silvermine“. Една от най-успешните книги на Тома Сован, „Докато смъртта ни раздели” (2015), се побира в цигарена кутия и описва специфичен ритуал от китайските сватби, при който булката трябва да запали цигара за всеки гост; „Сиен” (2016) е фотокнига-оригами, копие на стара кутия за шевни принадлежности, в която са поставени различни фотографии от архива; последната му книга „17 18 19” (2019) е базирана върху намерен архив от черно-бели негативи, заснети в пекински център за задържане на арестанти в началото на 90-те години. 

Докато някои колекционери са движени от стремежа да притежават, други от желанието да натрупат по-голяма колекция, Тома Сован остава верен на идеята да върне в обръщение изображенията, които е намерил. За него книгата е идеалното средство да  разкаже техните тихи история.

За автора:
Тома Сован е роден в Париж през 1983 г. Той е колекционер, артист и издател, който работи с намерена фотография. Живее между Париж и Пекин. През 2009 г. създава архива „Beijing Silvermine”, който наброява над 850 000 анонимни фотографии, направени в периода 1985 -2005 г.

Неговата работа е показвана в множество престижни институции по света като: Музея за съвременна фотография в Чикаго (2014); Централната академия за изящни изкуства в Пекин в (2015); Музея за изкуство в Гуанджоу (2017) и Музея „Нисефор Ниепс”  в Шалон сюр Сона (2019). Участвал е с изложби във фестивали като: Формат (2013), Великобритания; Париж Фото (2016), Франция; Фестивал Имаж Веве, Швейцария (2020).

Тома Сован печели наградата „Изложба на годината“ на фото фестивала в Лианджоу през 2013 година. Негови фотокниги са номинирани за най-престижните награди за фотокниги: Фондация Аперчър и Париж Фото (2013,2019); Фестивала Фото Испания (2020); Фестивала за фотокниги в Касел (2013, 2016); Дойче Борсе (2014, 2017) и др.

През изминалите седем години Тома публикува десет фотокниги съвместно с Archive of Modern Conflict, Великобритания; Jiazazhi, Китай; Skinnerboox, Италия; The M Editions, Франция; Void, Гърция, както и самостоятелно издадени авторски книги. Публикациите му са част колекциите на „Тейт Модърн“ в Лондон, Центърa „Жорж Помпиду“ в Париж, Музея “Виктория и Албърт” в Лондон и Националната библиотека на Франция.

Първото представяне на проекта „Beijing Silvermine” в България е през 2013 г. в Център за култура и дебат „Червената къща“ в рамките на Месеца на фотографията, а през 2017 г. Тома Сован гостува на фестивала „Sofia Art Book Fair“.

По време на изложбата ще бъде прожектиран документалния филм на Емилен Гилем, който представя работата на Тома Сован; (2012)
* * *
"СРЕБЪРНА МИНА"
3 ноември 2020 – 6 януари 2021

Откриване
3 ноември, 17:00 – 21:00 ч. в присъствието на автора.

Куратори
Надежда Павлова и Никола Михов
Съпътстваща програма:
5 ноември, четвъртък, 18:30 ч., Тур в изложбата с Тома Сован
13 ноември, петък, 18:00 ч., Представяне на платформата „Български визуален архив“
14 ноември, събота, 10:00 - 22:00 ч., Европейска нощ на музеите 2020
10 декември, четвъртък, 16:00 - 20:00 ч., Ден на отворените врати на библиотека за  фотокниги Фотосинтезис. Фокус: Намерена фотография 


Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg