The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

В ПОНЕДЕЛНИК СВИКВАТ МЕЖДУВЕДОМСТВЕНАТА КОМИСИЯ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ЗАРАДИ СВЛАЧИЩАТА В СТРАНАТА

30 Януари 2021г.
В ПОНЕДЕЛНИК СВИКВАТ МЕЖДУВЕДОМСТВЕНАТА КОМИСИЯ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ЗАРАДИ СВЛАЧИЩАТА В СТРАНАТА

Нюз БГ Репортер | До сряда трябва да е освободен пътят при Елисейна от срутилата се скална маса. Ремонтните работи ще вървят бързо, но при всички мерки за безопасност. Осигурен е обходен път, по който учениците да могат да пътуват за училище. Това стана ясно по време на инспекцията, която направи министър-председателят Бойко Борисов, който се запозна на място с дейностите по разчистване на свлачището по пътя II-16 Своге – Ребърково при Елисейна.

Борисов уточни, че сутринта е разговарял с министъра на вътрешните работи Христо Терзийски като му е разпоредил още в понеделник да свика Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Комисията ще обсъди необходимата помощ както за свлачището в Елисейна, така и за други подобни опасни места в страната, като огромното свлачище над Благоевград. „Може би 5-6 са належащите свлачища, за които трябва да се вземат спешни мерки“, добави министър-председателят и подчерта, че още в сряда на правителственото заседание ще бъдат отпуснати нужните средства на общините.

Борисов договори по време на Европейския съвет през юли миналата година допълнителни 200 милиона евро за подобряване облика на Северозападна България.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова докладва на премиера Борисов конкретните дейности по укрепването на срутището в краткосрочен план.

Трудни са условията, при които работят геолозите, алпинистите и строителните екипи. Не спират дейностите за укрепването на срутището на пътя за Рилския манастир. Там в рамките на заделеното финансиране ще бъде изградена т. нар. тунелна шапка, която ще отвежда евентуално паднали скали.

Вече са почистени отпадъците от коритото на р. Искър пред стената на ВЕЦ „Своге“, за които правителството отпусна 220 000 лв. на свое извънредно заседание.

<редактор: Иван Върбанов>
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg