В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР ЗАПОЧНАХА РЕПЕТИЦИИТЕ НА „НОВА ЗЕМЯ“

7 Септември 2020г.
В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР ЗАПОЧНАХА РЕПЕТИЦИИТЕ НА „НОВА ЗЕМЯ“
Бина Харалампиева започна репетициите на "Нова земя" на Вазов в Народния театър. Това научи Нюз БГ Репортер от г-жа Неда Пелитева, ръководител "Маркетинг и комуникации" на националния ни културен институт. 

Иван Вазов определя „Нова земя“ като „роман из живота на българите през първите години след Освобождението“. Възторзи и падения, устрем към самоутвърждаване и политически битки, апостолска посветеност и безогледно търгуване се сплитат в тази кипяща от въпроси и горчиви прозрения творба. Тя е приета „на нож“ от читатели и  критици след отпечатването си. Раната от това разминаване остава жива у Вазов до края на пътя му. Днес обаче, „Нова земя“ има нова сила. Най-вече с  драматичното сливане на болка и любов към българина и лутанията му, в което Вазов остава непостижим. Съдбата на главния герой Найден Стремски припомня вечния кръстопът пред интелигента: да остане верен на разбирането си за нравственост или да се потопи в доходоносни политически игри. Духовния водач, необходим и самотен, сега търсим също тъй напрегнато, както и в годините след Освобождението. И това е само едно от многобройните днешни  разпознавания на вечни български тревоги в романа.

Режисьорът Бина Харалампиева е събрала блестящ актьорски екип. Иван Юруков играе Найден Стремски.  Други обичани имена, които четем в разпределението: Валентин Танев /Хаджи Ахил/, Николай Урумов /Хаджи Смион/, Радена Вълканова /Кака Гинка/ и още много други. За отбелязване е и един интригуващ гастрол: в ролята на Иван Боримечката ще видим Герасим Георгиев-Геро.

Драматургичният текст е на Юрий Дачев, сценографията и костюмите са на Свила Величкова, музиката на Асен Аврамов. Премиерата се очаква в началото на декември.

„Нова земя“ е поредното заглавие в богатата театрална програма, посветена на 170 годишнината от рождението на Иван Вазов и предстоящото отбелязване на век от неговата смърт. Освен няколко театрални премиери, юбилейният афиш, обхващащ два сезона, включва редица други събития.

Цялата програма и подробности за спектаклите може да се видят на официалната интернет страница на Народния театър: https://nationaltheatre.bg/bg, както и във Фейсбук: https://www.facebook.com/IvanVazovNationalTheatre/.
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.