The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Външните министри от ЕС обсъдиха ситуацията в Русия, ваксините срещу COVID-19 и климатичната дипломация

26 Януари 2021г.
Нюз БГ Репортер

Заместник-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в проведеното днес в Брюксел редовно заседание на Съвет „Външни работи“. Министрите обсъдиха широк кръг от теми – ситуацията в Русия след ареста на Алексей Навални, предоставянето на ваксини за Западните Балкани и Източното партньорство, отношенията със САЩ, Турция и Япония, както и климатичната дипломация.

Всички държави-членки осъдиха действията на руските власти, които арестуваха хиляди мирни демонстранти, подкрепящи опозиционния лидер Алексей Навални. Държавите от ЕС отново призоваха Москва да освободи Навални и останалите задържани граждани.  „Арестуването на Алексей Навални при пристигането му в Русия е доказателство за тревожната тенденция на сериозно ограничаване на гражданското общество и правата на човека в тази страна“, заяви в своето изказване вицепремиерът Екатерина Захариева.


Държавите от Европейския съюз решиха да изпратят в началото на февруари своя дипломатически представител Жозеп Борел в Москва и обмислят одобряването на санкции, ако руският президент Владимир Путин продължи репресиите срещу опозицията, съобщиха за Франс прес няколко дипломатически източници.

Жозеп Борел ще докладва за положението в Русия на следващата среща на външните министри на общността на 22 февруари.

ЕС настоява за незабавното освобождаване на опозиционера Алексей Навални и неговите поддръжници, арестувани по време на съботните демонстрации в Русия. 

По отношението на ваксините срещу COVID-19 върховният представител Жозеп Борел и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей призоваха държавите-членки да подпомогнат с ваксини страните от Западните Балкани и от Източното партньорство.

Министрите на ЕС отправиха силен призив към ЕК да продължи разговорите с производителите на ваксини с цел спешно осигуряване на договорените количества за държавите-членки. България бе първата страна, която декларира готовност да подпомогне с ваксини страните от Западните Балкани, а впоследствие министър Екатерина Захариева заедно с още 12 свои колеги от ЕС призова Европейската комисия за приоритетно предоставяне на ваксини и на държавите от Източното партньорство. По този начин няма да бъдат ощетявани и гражданите на Европейския съюз, тъй като има достатъчно забавяне във ваксинационната кампания поради намаляването на доставките.

Външните министри на държавите-членки на ЕС проведоха видеоконферентна дискусия с японския си колега Тошимицу Мотеги. „България цени високо Япония като стратегически партньор, с който споделяме общи ценности и интереси, и желаем да развиваме съвместно сътрудничество в Индийско-тихоокеанския регион“, подчерта в своето изказване министър Захариева. Двете страни осъществяват съвместни проекти в държавите от Западните Балкани.

Министрите приветстваха встъпването в длъжност на президента Джо Байдън и обещаващите първи стъпки за подновен ангажимент на САЩ по линия на международното сътрудничество и борбата с глобални предизвикателства като климатичните промени, COVID-19 и др. Потвърдиха желанието за засилено трансатлантическо сътрудничество въз основа на Заключенията на Съвета от декември 2020 г. 

Жозеп Борел информира за срещата си с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, проведена на 21 януари 2021 г., която по думите на върховния представител е преминала в изключително позитивна атмосфера. Външните министри на ЕС приветстваха конструктивните послания на турската страна, които следва да бъдат подкрепени от конкретни стъпки за трайно намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие и отваряне на пътя към позитивен дневен ред в отношенията ЕС - Турция.

След предложението на Европейската комисия за Европейската зелена сделка и приемането на Заключенията на Европейския съвет от декември 2020 г., утвърждаващи лидерската роля на ЕС в борбата с климатичните промени, Съвет „Външни работи“ отправи силно послание към останалите страни да засилят ангажиментите си за справяне с това глобално предизвикателство. Министрите поставиха началото на дългосрочна стратегическа дискусия относно влиянието на климатичните промени и енергийния преход върху стабилността и сигурността в глобален мащаб.

Бе обсъдено и сътрудничеството с Великобритания в областта на външната политика и сигурността.

МЕЖДУВРЕМЕННО,

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е провела разговор с изпълнителния директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио, съобщи говорителят на Комисията Ерик Мамер.

Фон дер Лайен е била категорична, че очаква компанията да изпълнява условията, залегнали в договора за осигуряване на авансово закупени ваксини за ЕС.

ЕС инвестира значителна сума, именно за да се гарантира, че продукцията ще бъде налична дори преди Европейската агенция по лекарствата да даде разрешението си. 

"Астра Зенека" изненадващо обяви, че няма да спази ангажиментите си и ще съкрати с 60 процента броя на дозите за Общността, които трябва да достави през първото тримесечие на годината.

Така до края на март в страните членки на Европейския съюз се очаква да бъдат разпределени само 31 милиона дози.

Държавите от ЕС имат правото да предприемат действия срещу производителите на ваксини за забавените доставки. Това заявиха днес говорители на Европейската комисия.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg