ВЪЛНУВАШ ПРАЗНИК В ПЛОВДИВ, СЪТВОРЕН ОТ 14 ИНСТИТУЦИИ

11 Май 2022г.

1%20(1).jpg

1%20(12).jpg

1%20(14).jpg

1%20(15).jpg

1%20(16).jpg

1%20(17).jpg


Нюз БГ Репортер - Пловдвид, 11 май 2022 г. / Грандиозен и вълнуващ празник за пловдивчани и гостите на града сътвориха 14 институции, обединени в консорциум „Изкуство и образование“. Събитието бе посветено на 24 май и се проведе под патронажа на Пламен Панов, заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив.


Проявата започна с откриване на изложба на преподаватели и студенти от всички специалности във факултета по Изобразителни изкуства в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и "Глаголицата" с произведения на ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ Пловдив. Гостите на празника бяха посрещнати на стълбите пред Дома на културата с изпълнения на състави от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ и Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел. Изложбата откриха проф. д-р Галина Лардева-Минкова, Заместник-ректор по научноизследователска и художественотворческа дейност, Катедра "Изящни изкуства" в АМТИИ и Светлозар Чавдаров – директор на НХГ „Цанко Лавренов“.


Приветствие към многобройната публика, препълнила фоайето на ет.2, отправи и проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ. Ръководството на арт университета, в който се изграждат таланти във всички изкуства, е инициатор и основоположник на сдружението. Освен възхитителната изложба, която може да бъде разгледана до 15 май, гостите се насладиха на изпълненията на възпитаници от НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив и сценичен етюд, изигран от възпитаници на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив.


Точно 19 часа, в зрителната зала започна концерт с участието на членовете на консорциума. В ролята на водещи се изявиха директорът на Драматичен театър – Пловдив Кръстьо Кръстев и Лили Бързева – от екипа на Опера Пловдив. Публиката се наслади на изпълнения на Академичния народен хор при АМТИИ с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев, Хора на Държавна опера - Пловдив с диригент Драгомир Йосифов, балетната трупа на Опера Пловдив с хореограф Амедео Джунта, академични фолклорни състави и вокален ансамбъл „Про белканто“ на АМТИИ и фолклорен ансамбъл „Тракия“ с ръководител проф. Даниела Дженева.


Началото на празника постави Академичният народен хор при АМТИИ, който изпълни творбите на Дмитрий Бортнянски – „Тебе поем“ и на Стефан Мутафчиев – „Во Царствии Твоем“. След тях на сцената се качиха артисти на Опера Пловдив с диригент Драгомир Йосифов, които изпълниха из „Приглушени песни за женски хор“ от Любомир Пипков по текстове на Марина Цветаева в превод на Иван Николов , “Няма вечно да пее и спори” оп. 80, N3, “На баба” оп. 80, N4 . Академичният народен хор към АМТИИ с диригент проф. Костадин Бураджиев, пом. диригент ас. д-р Николай Гурбанов, вокален педагог доц. д-р Данка Цветкова, изпълни „Мори, айда, айда“ от Кирил Стефанов и „Пролетни песни“ на Стефан Мутафчиев. Зрителите видяха кадри от филма "Град за завръщане", който бе създаден през 2020-та година по повод Деня на славянската писменост от екипа на БНТ – Пловдив.


Балетът на Опера Пловдив изненада публиката със "Сапинес“, хореография Амедео Джунта и солисти – Амедео Джунта и Елена Кучкова.


Концертът продължи с емблемата на Пловдив – ансамбълът, със стотици хиляди почитатели, който вече 48 години е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, Ансамбъл Тракия с ръководител проф. Даниела Дженева. Студенти от катедра Хореография изпълниха Северняшки танц, музика: народна, аранжимент: Цветан Василев и Генчо Генчев, хореография: Вероника Василева - студент I курс, Българска народна хореография, Шопска сюита - музика проф. Милчо Василев, хореография: доц. д-р Стефан Йорданов в изпълнение на Щатен танцов състав към Академия за музикално танцово и изобразително изкуство с ръководител доц. Стефан Йорданов. Първомайски майсторлъци - музика: Борислав Гълъбов, хореография: доц. д-р Димо Енев, изп. Ансамбъл Тракия с ръководител проф. Даниела Дженева.


На финала, участниците в концерта и ръководителите на институциите излязоха заедно на сцената, където бе поканен за приветствие заместник-кмета Пламен Панов, патрон на празничните прояви.


Празникът завърши с общо изпълнение на „химна на българската просвета“ - песента „Върви, народе възродени“ по стихове от Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков, известна още и като „Химн на св. св. Кирил и Методий“.
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.