ВСС РЕШИ: ГЕШЕВ ОСТАВА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

22 Юли 2021г.
Нюз БГ Репортер – София, 22 юли 2021 г. /

Членовете на Висшия съдебен съвет /ВСС/ отхвърлиха искането, според което Главният прокурор Иван Гешев трябваше да бъде отстранен от поста си. Сигналът бе на правосъдния служебен министър Янаки Стоилов. 

Членовете на Съвета обсъждаха допустимостта на предложението на Стоилов, както и по каква процедура да се действа. Според члена на Прокурорската колегия Стефан Петров, предложението на министър Стоилов трябвало да се остави без разглеждане, като недопустимо. По думите му министърът не е легитимиран от закона да прави предложение за освобождаване на главния прокурор. Това можело да се случи само по предложение на петима членове на Пленума на ВСС или трима членове на Прокурорската колегия.

В крайна сметка обвинител № 1 получи болшинство от гласовете в своя защита, които отсъдиха, че искането за неговото отстраняване е недопустимо. Дебатите продължиха над шест часа.

Янаки Стоилов ще внесе казуса за разглеждане в Народното събрание.

Най-критичен в тона си към Иван Гешев бе председателят на Върховния касационен съд - Лозан Панов.

"ВСС трябваше да се произнесе по съществото на въпроса. Това е негова воля, негова отговорност и всъщност членовете на ВСС, в своето мнозинство, мисля, че избягаха от тази отговорност. Така че в този смисъл, ако използвам по-образно сравнение, ВСС каза, че тестът не му е поднесен по начина, по който той е очаквал и не иска да решава теста", коментира Янаки Стоилов.

"Главният прокурор не разследва, не повдига обвинения и не ръководи българските прокурори, следователи и съдебни служители. Това е лъжа и е обидно, първото изречение от юридическото нищо на служебния министър на вътрешните работи, който твърди, че прокурорите са в йерархична зависимост от главния прокурор", заяви от своя страна Гешев.

И така с 12 гласа на 8 бе обявено днешното решение на ВСС, касаещо недопустимост на искането за отстраняването на Главния прокурор.
Утре, явно, казусът ще продължи развитие в Пленарната зала на Народното събрание.
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.