ВСЕКИ ЧЕТВЪРТИ ОТ ИЗСЛЕДВАНИТЕ ХОРА Е ЗАРАЗЕН, НА ТОЗИ ФОН ОТХЛАБВАТ МЕРКИТЕ

1 Април 2021г.
Нюз БГ Репортер / Иван Върбанов

Има натиск върху лечебните заведения, който е много различен за различните области. Най-осезаем е в София - град, Бургас, Шумен и Варна.

"Най-големият натиск е този, върху психиката на хората", заяви проф. Костадин Ангелов - здравен министър. Според министъра различни хора се опитват да се заиграват със страха на хората като ги манипулират. Ангелов увери, че системата е готова, имало всичко необходимо за реакция, нямало никакви притеснения и призова всички да са спокойни.

Доцент Ангел Кунчев обяви, че според КОВИД- класацията на най-засегнатите страни България е на пето място в ЕС - по показател заболеваемост със 732 души на 100 хил. население, и на второ на Балканския полуостров. Преди нас са Естония, Унгария, Чехия, Полша.

По смъртност сме на трето място в ЕС - след Унгария и Чехия и на първо място на Балканския полуостров.

Проф. Балтов - директор на УМБАЛСМ"Пирогов", заяви, че колкото се приемат, толкова се изписват пациенти. Има резерв и готовност при повишаване на броя на заразените да се реагира.

В Кюстендил намалява броят на хората, които се нуждаят от хоспитализация.
Увеличават се във Варна и Пловдив.

"Големият проблем на България е доверието във ваксините, за да можем да постигнем 70% на ваксинираните, а не броят на ваксините", каза доц. Кунчев

До 4 април включително ще бъде отворен „зеленият коридор” за ваксинация във ВМА с препарата на „Астра Зенека”.

Всички желаещи граждани без записани часове в Националната здравно-информационна система, могат да се имунизират във ваксинационния център на ВМА от 08.00 до 18.00 ч. в работните дни, и от 09.00 до 17.00 ч. в почивните.

Здравната система разполага с 48 хил. легла за активно лечение, т.е. при необходимост имаме възможност за увеличаване на легловата база за лечение на пациенти с COVID-19, без това да компрометира качеството, обема и достъпa до медицинска грижа на пациентите, при които не е доказана коронавирусната инфекция.

Заетостта на леглата за консервативно лечение на пациенти с COVID-19 към 31 март е 74%, а на интензивните - 71% .

През април се очаква страната ни да получи близо 700 хил. дози от четирите одобрени ваксини срещу COVID-19, като съотношението между двата типа ваксини е пропорционално – по близо 350 хил. 

До края на юни страната ни трябва да получи общо 1,4 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, 500 хил. от Moderna, 1 млн. дози от оксфордския лекарствен продукт и 500 хил. от ваксината на Johnson & Johnson. През април в България ще бъдат доставени и първите количества от четвъртата одобрена ваксина, която е аденовирусна, а приложението ѝ е еднодозово – близо 30 хил. дози. 
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.