ВОЙНАТА ЗАПОЧНА. РУСИЯ СТАРТИРА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА

24 Февруари 2022г.
ВОЙНАТА ЗАПОЧНА. РУСИЯ СТАРТИРА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА | The News BG Reporter ®
THE NEWS BG REPORTER

Войната, за която всички говореха, че може да се случи започна.

Руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за провеждане на "специална операция за защита на Донбас". Каза, че Москва няма да допусне появата на ядрено оръжие в Украйна. В плановете на Русия не влизало окупацията на украински територии и действията на Русия не са свързани с нанасяне на вреда на интересите на Украйна, а със защита на самата себе си от „тези, които са взели Украйна за заложник“, заяви руският президент.

Путин заяви, че в случая на намеса в ситуацията в Украйна отвън, Русия ще отговори незабавно.

Кремъл обяви, че решението за операция в Украйна е било взето в отговор на молбата на лидерите на двете републики в Донбас (Донецка и Луганска).

Целта на операцията, според президента на Руската Федерация, е „защитата на хората, които в течение на осем години са подложени на издевателства, геноцид от страна на киевския режим, и затова ние ще се стремим към демилитаризация и денацификация на Украйна, а също така и към предаването на съд на тези, които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, включително граждани на Руската федерация“.

Предупреди, че ако някой се опита да се намеси, то той ще изпита на гърба си невиждани до сега последствия.

По-рано тази нощ генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова руския президент Владимир Путин да не изпраща руски войски срещу Украйна и "да даде шанс на мира.

6:40 ч.

Световните агенции разпространиха информация за руски ракетни удари и десантни операции срещу Украйна. Местните медии също обявиха начало на военната операция срещу Украйна. Командни центрове на украинската армия в Киев и Харков са подложени на руски ракетни удари, както и сектори с военна техника и инфраструктура.

Започнали са и десантни действия на руския черноморски флот в Азовско море и Одеса.

Съединените щати отговориха, че ще реагират срещу атаката на руските въоръжени сили, заяви американският президент Джон Байдън. "Президентът Путин избра да започне преднамерена война, която ще доведе до катастрофална загуба на животи и до човешко страдание", обяви Байдън.

7:15 ч.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди руската военна операция на територията на Украйна. По - късно обяви, че предстои онлайн среща с лидерите, за да бъдат обсъдени действията на Алианса.

8.00 ч.

Президентът Володимир Зеленски обяви военно положение в Украйна.

Байдън обяви, че САЩ и съюзниците обсъждат тежки санкции срещу Русия.

9:00 ч.

Руската рубла се срина на международните валутни пазари. Руската централна банка обяви, че ще се намеси, за да осигури стабилност на финансовата система в страната.

Министерството на отбраната на Руската Федерация обяви, че руската армия е извадила от строя противовъздушната отбрана на Украйна и е обезвредила инфраструктурата на украинските военновъздушни сили.

Украйна обяви, че се е изключила от енергийната система на Русия и минава на автономен режим. Очаква се да се включи в Европейската мрежа за пренос на електроенергия.

10:00 ч.

ЕС обяви, че ще наложи най-драстични мерки срещу Русия - в това число в областта на икономиката, технологии, пазари и запор на имущество.

Сухопътните войски на руската армия са навлезли на територията на Украйна.

Украйна поиска от Турция да затвори проливите си Босфор и Дарданели за руски кораби.

Президентът Радев обяви, че към момента няма заплаха за сигурността на България.

Великобритания обяви, че ще въведе безпрецедентни и крути санкционни пакети срещу Русия.

11:00 ч.

Зеленски издава заповед на украинските военни части да нанасят максимално интензивни и ефективни удари срещу руските части.

Украйна прекрати дипломатическите си отношения с Русия.

Русия затвори временно летищата си в южната част на страната.

Премиерът на Обединеното Кралство Борис Джонсън обяви, че нахлуването на Русия в Украйна е катастрофа за Европа. Обяви, че ще поиска спешна среща на лидерите във формата Г7.

13:00 часа

НАТО призова Русия да прекрати военните си действия. Обяви, че се разгръщат допълнителни сили по суша, въздух и вода за подсилване на мощта на Алианса и се съсредоточава ресурс в източната част на НАТО. Насрочват консултации на 30-ти държави в утрешния ден. Заявяват решително, че ще предприемат всички действия за колективна отбрана.

Израел осъди руското нападение над Украйна.

Турция осъди военната операция на руските военни сили и ги окачестви като "несправедливи и незаконни действия", а нападението в Украйна застрашава целия регион и е нарушение на международното право.

14:00 часа

Полша повиши степента на военна готовност на част от своите отбранителни сили. Болнични заведения са в готовност да приема ранени от Украйна, а така също се подготвят и центрове за посрещане на мигранти.

Руски сили са навлезли в в Киевска област, в действията им се използват ракети "Град" срещу украински военни обекти.

Европейския съвет обяви, че до края на деня ще бъдат гласувани предложените от Европейската комисия тежки санкции срещу Русия. Възможно е сред тях Руската Федерация да бъде изключена от международната банкова система SWIFT.

15:00 часа

Българското Народно събрание прие декларация в подкрепа на Украйна, осъждаща агресията на Русия и в подкрепа на общи действия на съюзниците от Европейския съюз и НАТО, в това число санкции и стъпки за деескалация на конфликта.

Парламентът изслушва службите за сигурност във връзка с военните действия на Руския в Украйна.

16:00 часа

Президентът Радев призова българската държава да организира операция по евакуацията на българските граждани на територията на Украйна, както и на нашите сънародници, независимо дали имат българско граждани.

Кирил Петков заминава за Брюксел за среща на лидерите за обсъждане на действия и санкции към Русия.

БСП обяви, че осъжда военните действия на руските военни сили в Украйна, но е против налагането на санкции срещу Руската Федерация.

18:00 часа

Путин обяви, че военната операция в Донбас е мярка, която руснаците са били принудени да предприемат, защото Москва е нямала друга възможност. Русия е била изложена на високи рискове в сферата на сигурността и не е било възможно да се реагира с други средства. Декларира, че Русия не иска да дестабилизира световната икономическа система.

САЩ започнаха предислоциране на военна техника и жива сила в Латвия, в рамките на обявените преди това учения.

19:00 часа

Борис Джонсън обяви конкретни антируски мерки. Сред тях: забрана на "Аерофлот" да лети до Острова, ограничения за руски граждани на депозитите им в банки до 50 000 лири, замразяване на активите на 100 фирми и физически лица от Руската Федерация, руски банки ще бъдат изключени от банковата система на страната.

Гърция поиска спешно заседание на Съвета по енергетика на ЕС, заради високите цени в енергийния сектор и намиране на общи решения в интерес на икономиките на страните - членки.

Руските военни сили овладяха ядрената централа в Чернобил, тя е под техен контрол.

Сухопътните сили на Руската Федерация са навлезли в Украйна. Ракетните и военно-въздушни сили са унищожили 83 обекти в Украйна. От Министерството на отбраната на РФ посочват, че руските военни не обстрелват градовете. Високоточните оръдия обезвреждат само военни обекти и инфраструктура. Цивилното население и гражданството не са обект на атаките и не бивало да се чувстват застрашени, заявяват от московското военно ведомство. Външно министерство посочва, че в плановете на Русия не влиза окупацията на украински територии.

Сподели

Коментари

Изпрати