Водите на язовир "Белмекен" ще спасяват Перник

18 Януари 2020г.
Нюз БГ Репортер
София, 18.01.2020 г.

Водни обеми от язовир "Белмекен" ще се транзитират през ВиК инфраструктурата на София към Перник. Това е формулата за решаване на кризата в Перник, обявена по време на извънредното оперативно заседание при премиера Бойко Борисов.

Преди два месеца, по разпореждане на МОСВ, НЕК е започнала да отбива водите от водосбора при язовир „Белмекен“ към язовир  „Бели Искър“. В резултат на тази мярка обемите на „Бели Искър“ са увеличени с 4 млн. куб. метра за два месеца.  Водата, която се пренасочва е около 500 л. в секунда. Това докладва по време на извънредното заседание в МС, за намиране на решение на кризата в Перник, министърът на икономиката Емил Караниколов.

В понеделник правителството ще внесе искане в Столична община на вниманието на Столичния общински съвет за преминаване през ВиК-съоръженията на СО на обеми, подавани към Перник. Пренасочената вода ще е 300 л./секунда или общо 700 000 куб м. на месец. Водните обеми на Белмекен сега са много добри, така че нито за тях, нито за София има някаква опасност. 

Министър Караниколов уточни, че в момента се чакат оферти за изграждането на специални помпи и пречиствателни станции. Ще се изгради и специално съоръжение от Мало Бучино до Перник, което да се включи към системата на града. Трасето ще е 13,5 км., ще минава само през терени държавна собственост, а необходимите 25 млн. лв. за изграждането му вече са осигурени. 

Ако градските власти на София дадат разрешение и утвърдят предложението за транзитиране на вода към Перник през водната инфраструктура на столицата, то в сряда могат да започнат строително-монтажните дейности. Ще работят 12 екипа по 24 часа, като се ротират, каза Емил Караниколов.

Разчетите показват, че водата в язовир „Студена“ в този дебит може да покрие нуждите около 2 месеца. 

Предприятията, които оперират в района на Перник, са запитани за съгласие да ползват вода от друг източник, близко до тях. Държавата има готовност, ако след като се анализират пробите и се установи, че водата е годна за промишлени цели, да бъде изграден водопровод с дължина 800 метра. 

За да се вземе решение от Столичния общински съвет, кметът Фандъкова свиква в понеделник извънредно заседание и специална среща на Комисията по инженерна инфраструктура с министрите на икономиката, регионалното развитие и екологията, както и с кмета на Перник. 
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.