ВИОЛЕТА ЦОНКОВА ВЕЧЕ Е ЧАСТ ОТ ПР-ОТДЕЛА НА бТВ! УСПЕХ!

10 Ноември 2021г.
ВИОЛЕТА ЦОНКОВА ВЕЧЕ Е ЧАСТ ОТ ПР-ОТДЕЛА НА бТВ! УСПЕХ!
Иван Върбанов

Не мога да разбера какво става в БНТ и защо опитни кадри се изпускат или прогонват. 
И те веднага намират своята реализация при конкурентните частни медии.
Та даже кариерата им тръгва още по-добре.

Последният пример, на който исках да се позова е Виолета Цонкова.
Младата ПР-специалистка бе ръководител "Маркетинг и Комуникации" в БНТ.
Тя дойде в обществената телевизия, след като генералният директор реши да закрие цялото направление "Връзки с обществеността" и така съкрати всички присъстващи там, начело с шефката Силвия Симова.
Виолета Цонкова, след година и половина пребиваване на "Сан Стефано" 29, в началото на месец октомври тази година бе освободена.
Но, когато една врата се затваря - се отваря друга.
От 1-ви ноември Вили се присъедини към ПР-департамента на бТВ.

Считам, че ПР-специалистите на институции, големи медии и организации се развиват и израстват с практиката и работата си. Така че е изключително далновидно и рационално те да бъдат съхранявани, за да могат да навлязат, да се разгърнат, да бъдат полезни за своите работодатели. Но, това става с времето. Нужни са години. Така че прогонването или текучеството в такива структури не е особено добро решение. Защото не се изисква само писане на прессъобщения, организиране на пресконференция, събитие или нещо друго от инструментариума на маркетинга, публичните комуникации и ПР-а. Нужно е човекът да опознае процесите, организацията, колегите си, спецификите, да почувства вибрацията, енергията и въздуха, да стане част от целия отбор и да работи в синхрон с всички останали. А това не става за година или две. Така че трябва хубаво да се обмисля процесът и подходите по отношение на човешките ресурси. И в интерес на самите организации, и на хората. Иначе повод да се разделиш с някого винаги има, и най-лесният мотив е да изтъкнеш, че той е част от екип на предишен мениджър. Но, опитът не може да бъде заменен от нищо, защото ПР-ът се измерва и по чувството му за принадлежност, лоялността, отдадеността към една кауза, институция и работодател. 
Този процес с прогонването или самонапускането го наблюдавам от години. И затова споделям своя коментар. Познавам лично почти всички колеги от ПР-отдела на БНТ, които се разпиляха всеки продължи по своя път на развитие. 

И се чудя кой повече загуби от тези раздели?
Дано на някого му пука за отговора.

Свободата всеки да взима решение с кого да работи е и част монетата, която има две страни.
И в това е шанса - да спечелиш, или да загубиш. 

А на Вили нека пожелаем "На добър час!" в бТВ Медиа Груп! 
 
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.