ВЕЛИКИЯТ ГЕТСБИ ПРЕМИЕРНО В СОФИЙСКАТА ОПЕРА ПРЕЗ АПРИЛ

27 Януари 2024г.

РЕПОРТЕРСКИ ХРОНИКИ - ИВАН ВЪРБАНОВ - София, 26.01.2024 г./

Софийската опера готви нов премиерен проект - балета „Великият Гетсби“.
Премиерата е насрочена за 12-ти април. 
Хореограф - постановчик е Лео Муич, който за втори път ще работи с балета на Софийската опера.
Следващите спектакли са на 13, 14, 25, 26, 27 и 28 април.

ab11652c62d67b16b495.jpeg

КОЙ Е ЛЕО МУИЧ И КАКВО ЗНАЕМ ЗА НЕГО?Известният балетен хореограф, педагог и танцьор Лео Муич се обучава в École-Atelier Rudra Béjart в Лозана. Като завладяващ творец, Лео Муич е канен да поставя свои творби за редица балетни трупи в най-реномираните театри и училища в Европа, сред които Берлинския държавен балет, Словенския национален театър в Любляна, Академията за музика и танц в Цюрих, Холандския национален балет в Амстердам (соло на Тамаш Наги), Парижкия национален балет (соло за Aurélie Dupont) и др.

stock-photo-leo-mujic-baletni-koreograf-48745.jpgЗа Токийския театър No той създава независим балетен проект със звездите на Нов национален театър, а в Tokyo City Ballet поставя хореография по музика на Антонио Вивалди.

stock-photo-leo-mujic-baletni-koreograf-48747.jpg

В Унгарския национален театър в Печ Лео Муич поставя балета „Change Bach“ по музика на Бах, за Националния балет в Гьор балета „Glass House“ по музика на Роберт Шуман и Филип Глас, в Националния театър в Белград - балет по операта „Силата на съдбата“ от Джузепе Верди, в Нови Сад - балета „Кармина Бурана“ от Карл Орф.

Лео Муич за първи път гостува на Загребския балет през 2008 г. с кратката авторска балетна творба „Idi vidi“ по музика на Й. С. Бах.

Leo.webp

През 2020 г. той е хореограф и режисьор на неоромантичния балет „Гордост и предразсъдъци“ по едноименния роман на Джейн Остин, по музика от различни автори, за който също получава Хърватската театрална награда за най-добър спектакъл и хореография.

През 2023 г. създава „Хамлет“ от Шекспир по музика на Чайковски отново за Хърватския национален балет.Марта Петкова и Никола Хаджитанев разказват за работата си с Лео Муич в новата постановка на Софийската опера „Великият Гетсби“:

  

10968466_761485177275651_4838019226682665561_n.jpg

        МАРТА ПЕТКОВА: ПРИМАБАЛЕРИНА НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА:

349093379_270142415483719_4120495131102848089_n.jpg

След тоталния хит през миналия сезон на балета „Ана Каренина“, любимо заглавие в репертоара на Софийската опера, логично сметнах, че трябва да продължим работата си с хореографа Лео Муич. Исках да намерим различно заглавие от „Ана Каренина“. Затова се спряхме на „Великият Гетсби“. Това е друга епоха, на другия край на света. „Ана Каренина“ - Русия, Велкият Гетсби - Америка“. Най-важното да поканя Лео Муич отново да работим с него беше, че нашите балетисти след „Ана Каринина“ вдигнаха качеството си на работа и своя стандарт.  Така че за нас е огромна чест и радост да го имаме отново в нашия екип за коренно различно заглавие. Това означава  нови костюми, нови декори, разкошна музика. За Лео Муич мога да кажа, че аз обожавам този човек. Той е абсолютно пъстър в работата си, в емоциите си. За мене е чест да го имаме в нашия балет. Самата аз смятам, че като балерина, от работата си с него  открих в себе си нови качества. Лео допълва в мен стил, класа, направи ме изработен артист. Детайлно работи с всеки един от нас, всяка стъпка и успява да даде на сцената крайния продукт, който ние сме длъжни да предадем на нашата публика. Тя трябва да си тръгне доволна, че си е купила билети и най-вече да се върне отново в нашия театър.

Желая на добър час на премиерата и на спектаклите и вярвам в абсолютния успех на „Великият Гетсби“!
   

311056070_5713586772034786_3554606657827909713_n.jpg

НИКОЛА ХАДЖИТАНЕВ: ПРЕМИЕРСОЛИСТ НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА :След „Ана Каренина“, балет, който имаше изключително голям успех, посрещнахме с радост да работим с Лео Муич  „Великият Гетсби“. Този балет чисто стилово ще се различава от класическите балети. Вече сме запознати с хореографията му. В него ще има много ансамблови, големи картини, с много наситени хореографии, със съвсем други движения. Приех, честно казано, защото първо съм част от екипа на Софийската опера и балет. В момента репетирам две роли и на двете симпатизирам много. Това е неокласически балет, който за мене е предизвикателство и удоволствие. Действително, работата с Лео е удоволствие. Докато поставяхме с него „Ана Каренина“ разработването беше различно. Друг стил, друго предизвикателство. Във „Великият Гетсби“ няма нито един момент, в който ние, артистите да не се движим. Солистичните партии са различни, трудни. Стилът на Лео е богат, с много тежки вариации. Той е ценен като артист и изисква от нас максимума. Гради сюжетната линия непрекъснато с нови идеи, за нас този труд е изключително полезен.

В класическия балет има строгост, дисциплина, задължения, в неокласиката каквато е хореографията на „Великият Гетсби“, Лео дава свобода, импровизация, но има и дисциплина, и задължения.

За мене дали е класически балет или неокласика, всеки добър балетист трябва да притежава универсалност.

Зная, че „Великият Гетсби“ ще бъде посрещнат като хит.

Желая му огромен успех! 

ОТ ЕКИПА НИ - НА ДОБЪР ЧАС!
И ДЪЛЪГ СЦЕНИЧЕН ЖИВОТ НА ПОСТАНОВКАТА!

(И. Върбанов, София, 26.01.2024 г.)

Сподели

Коментари

Изпрати