The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Валентин Велчев, който е автор на книгата "Великият Дизайнер. Задочен дебат със Стивън Хокинг" гостува в предаването на Станислав Цанов

9 Януари 2021г.
Валентин Велчев, който е автор на книгата "Великият Дизайнер. Задочен дебат със Стивън Хокинг" гостува в предаването на Станислав Цанов
Нюз БГ Репортер
София, 09-01-2021 г.

Заглавието “Великият Дизайнер” отпраща към известната книга на покойния Стивън Хокинг “Великият Дизайн”, която излезе и у нас преди няколко години. С атеистическите си убеждения и голямата си научна слава Хокинг стана нещо като знаме на съвременните атеисти, заедно с други известни “апостоли на атеизма” като Даниъл Денет, Ричард Докинс, Сам Харис, Кристофър Хитчънс. Както казва Хокинг в края на книгата си: “Защото има закон, като този за гравитацията, според който Вселената може и ще създаде себе си от нищото. Спонтанно създаване е причината да има нещо вместо нищо и отговаря на въпроса защо съществува Вселената и защо съществуваме самите ние. Не е необходимо да прибягваме до услугите на Бог, който да разгърне плановете и да задвижи Вселената”. Друг физик-атеист ни съветва: “Забравете за Иисус! Звездите са умрели, за да се родите вие”.

Трудът на Валентин Велчев е изграден като полемика с тези автори и техните възгледи, но той развива и собствена, добре обоснована философия на всемира, нахвърляща доста успешно насоките за създаване на един библейски модел на Вселената и нейната история, който да води до съвсем конкретни научни предвиждания и да може да бъде проверен емпирично и експериментално. Повествованието е изградено на базата на множество факти, на огромна събрана информация, включваща открития, направени през последните години и дори месеци и неизвестни на повечето хора; книгата борави с най-последните, най-свежите постижения на науката. Ерудицията на автора е огромна, впечатляваща. И целия този огромен материал той успява да поднесе с лекота и майсторство, без да преуморява читателя, водейки го сякаш за ръка през лъкатушещите лабиринти на безбройните научни хипотези, идеи, теории и очаровайки го със своята ведрина и хумор.

Поздравяваме г-н Велчев за огромния му труд и за апостолските му усилия. Това несъмнено е човек с дух на будител и просветител и с една бунтовническа жилка, която толкова липсва на нашето време на всеобщ конформизъм и примирение. Той не се колебае да се изправи срещу мнението на мнозинството, на което слабите хора робуват, дори ако то е напълно противоположно на истината. Ще цитираме мнението на проф. дфн Георги Каприев:

Книгата на Валентин Велчев отстранява вековни заблуди, на първо място сред които е клеветата за несъвместимостта между християнската вяра и науката, както я разбира Новото време. В дебат с налагани натуралистични теории авторът посочва неточности, предвзети интерпретации на факти и произволни спекулации. Но не това е основното. Ударението пада върху изграждането на обосновани хипотези, търсещи отговор на фундаментални въпроси като произхода на вселената, на живота, на мисленето и т.н. Построено едновременно естественонаучно и богословски, изследването се нарежда сред тези, които необходимо трябва да бъдат взимани предвид при подхода към базисните и решаващи теми на съвременната наука.

Приятно гледане!

https://www.youtube.com/watch?v=VZU8uUan7c8&feature=share
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg