БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛЯРНИЦИ ОТ 30-АТА ЕКСПЕДИЦИЯ ПРИСТИГНАХА В ПРИСТАНИЩЕ "ПУНТА АРЕНАС"

4 Декември 2021г.
БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛЯРНИЦИ ОТ 30-АТА ЕКСПЕДИЦИЯ ПРИСТИГНАХА В ПРИСТАНИЩЕ "ПУНТА АРЕНАС" | The News BG Reporter ®
The News BG Reprorter
15 часа БГ време

Първата група от 15 души полярници от Юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище "Пунта Аренас", вече е на борда на чилийския военен кораб “Janequeo”.
Предстои антарктиците ни да отплават към ледения континент Антарктида!
Това съобщи за Нюз БГ Репортер проф. Христо Пимпирев - ръководител на експедицията.
След 4 денонощно плаване през Магелановия проток, през пролива на Бийгъл и през най -бурните води на Земята пролива на Дрейк, полярниците ни ще достигнат о-в Ливингстън и ще раззимят базата ни “Св. Кл. Охридски” за новия юбилеен антарктически сезон!

Учени от повече от 40 държави са работили през годините в българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън, в партньорство с българските си колеги. 

Първите ни полярници са стартирали първите си мисии при липсата на специални условия, като са пребивавали в палатки. Припомняме, че през 1988 г. започна изграждането на българската полярна база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън.

Идеята да отидат на Ледения континент възниква между група преподаватели, които искат да посветят този свой подвиг на 100-годишнината на Софийския университет. 

Екипът ни пожелава УСПЕХ и НА ДОБЪР ЧАС на 30-ата българска експедиция!

<The News BG Reporter, Иван Върабнов, www.newsbgreporter.com> 
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.