online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

БЪЛГАРИ, СЪРБИ И ГЪРЦИ ПЪТУВАТ В ДЪРЖАВИТЕ СИ БЕЗ КАРАНТИНА ОТ 1-ВИ ЮНИ

19 Май 2020г.
БЪЛГАРИ, СЪРБИ И ГЪРЦИ ПЪТУВАТ В ДЪРЖАВИТЕ СИ БЕЗ КАРАНТИНА ОТ 1-ВИ ЮНИ
От 1-ви юни гражданите на България, Гърция и Сърбия ще преминават през границите на държавите си без да има нужда да има 14-дневна карантина. Ще е необходимо единствено да подписват декларации, които съдържат името и телефон за връка, както и упоменаване за състоянието на лицето. Това е главната новина след края на форматната среща, която се проведе по идея на министър-председателя Бойко Борисов, в която участваше и Румъния. Лидерите на страните ще се видят на живо във Варна на 1-ви юни. "Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса", обясни пред журналисти Борисов. Във видео-конференцията са участвали и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че в средата на юни ще знаем дали ще можем да "изплуваме" от кризата заради коронавируса сами, или ще трябва да си помогнем и с кредит. "Загубите за българската икономика са в липсата на приходи. Към 3,5 млрд. лева, мисля, че са към момента, но по последни данни на митници, на приходните агенции, в средата на юни горе-долу ще знаем дали ще можем да изплуваме сами, или ще трябва да си помогнем и с кредит", бяха думите на Борисов.

Водени са разговори с Австрия и Германия за облекчаване на мерките. Това стана ясно след края на четристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия, която е по идея на премиера Борисов. 

Държвата ще дотира разпространението на вестниците с 20 милиона лева. 

"Най-важното в момента е всяко едно работно място, всеки лев, всяко евро, всеки долар, да може да бъде докарано до държавата, за да може хората да работят и да си получават заплатите, заяви още Борисов. Освен това той изтъкна, че засега не се налага да се вземе нов заем. По-добре е сега да се стегнем и да тръгнем обратно нагоре, където бяхме", подчерта  министър-председателят.

Във връзка с усилване на туристическите връзки от 1-ви юни ще бъдат пуснати  свободно да работят и ресторантите.

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg