online media | онлайн медия

БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ПРИЕМЕ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ПРОЕКТИ НА ПРЕГОВОРНА РАМКА ЗА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ И ДЕКЛАРАЦИЯТА

7 Ноември 2020г.
Република България уведоми днес Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия. Това информираха от Министерството на външните работи.

От ведомството изясняват позицицята на страна ни, според която България благодари на Германското председателство на Съвета на ЕС и на комисаря по разширяването Оливър Вархей за конструктивния подход и всекидневната съвместна работа в търсене на решение, което все още не е изключено да бъде постигнато въпреки кратките срокове.

"За България е неприемлив вариантът условията ни към Република Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка.  Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции. Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме", посочват от Министерството на външните работи на Република България.
Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg