Platform for Independent Journalism

България вече е пълноправен член на всички организации в Групата на Световната банка

4 Ноември 2021г.
България вече е пълноправен член на всички организации в Групата на Световната банка
The News BG Reporter - София, 4 ноември 2021 г. /

Министърът на финансите Валери Белчев подписа Учредителния договор на Международната асоциация за развитие, с което страната ни стана 174-ят член на МАР. Церемонията се състоя в офиса на Постоянното представителство на Групата на Световната банка в България, на която присъстваха постоянният представител на институцията Фабрицио Дзарконе и заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър.

„За мен е чест да положа подписа си под Учредителния договор на МАР, с което се отваря нова глава в партньорството ни със Световната банка. Днешното събитие е добър пример за силното ни сътрудничество с Банката. Радвам се, че България вече е пълноправен член на всички организации от Групата на Световната банка", заяви министър Белчев по време на церемонията. Той изрази признателност към ръководния екип на институцията за оказаната експертиза в подкрепа на устойчивото развитие на страната ни.

С помощта на видеоконферентна връзка в събитието се включиха Акихико Нишио, вицепрезидент на СБ за финансиране на развитието, който ръководи МАР, Анна Биерде, вицепрезидент за Европа и Централна Азия, Куун Давидзе, изпълнителен директор, представляващ България в Борда на директорите на Групата на СБ и Дериату Гай, вицепрезидент и корпоративен секретар. Куун Давидзе поздрави министъра на финансите с добре дошъл в МАР и добави: „Гордеем се и ценим, че България успя да осъществи тази голяма трансформация и напредък“.

Подписването на Учредителния договор е последната стъпка за финализиране на процедурата по членство на страната ни в МАР. Министърът на финансите и управител за Република България в организациите от Групата на Световната банка е упълномощен с решение на Министерския съвет да подпише оригиналния екземпляр на Учредителния договор на МАР от името на българското правителство. МАР е създадена през 1960 г. и допълва дейността на Международната банка за възстановяване и развитие, като подпомага най-бедните страни чрез предоставяне на заеми при субсидиарни условия, безвъзмездни помощи и техническа помощ, а също така се ангажира с облекчаване на дълг по линия на различни инициативи. Записванията и приносът в МАР се отчитат като официална помощ за развитие.

Групата на Световната банка включва пет институции: Международната банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация, Международната асоциация за развитие, Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите и Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове. Такава форма на церемонията се организира за първи път и въпреки предизвикателството, успешното ѝ провеждане поставя началото на нов подход, който остава в историята като уникален и единствен до момента за подписване на подобен род споразумение.  
Сподели

Коментари

Изпрати