БСП ЩЕ ВЪРНЕ МАНДАТА. СЛЕДВАТ: СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ И ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ!

1 Май 2021г.
КОРНЕЛИЯ НИНОВА: БСП ЩЕ ПОЛУЧИ И ЩЕ ВЪРНЕ МАНДАТА

Нюз БГ Репортер / Иван Върбанов

Лидерката на партията столетница Корнелия Нинова обяви, че БСП ще получи мандата от президента Радев, според процедурата, разписана е Конституцията и веднага ще го върне.

“Всеки загубен ден в опити за правителство продължава живота на кабинета Борисов”, смята Нинова.

Тя уточни, че не изключва в служебния кабинет на Радев да има човек от партията й.

Ето какво каза Нинова:

“Ние 4 години се борим за промяната на модела на управление на ГЕРБ и Борисов, но на последните парламентарни избори по-голяма част от българските граждани видяха в Слави Трифонов и "Има такъв народ" възможност за промяна. Изразихме предварително подкрепа, подадохме ръка на няколко пъти, която беше отхвърлена. Имаме предварително заявена позиция от трите нови политически субекти, че няма да подкрепят правителство на БСП. Трите нови партии показаха политическа незрялост, липса на култура за политически диалог. Всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединят за онези неща, които ни събират, а не които ни разделят. В тази ситуация, въпреки желанието за промяна, с готов план, ден по ден и мярка по мярка и с хора, които могат да направят тази промяна, правителство съставено от БСП, макар и временно, е невъзможно. Това заявих на пресконференция в централата на партията.

Днес на Националния съвет бяха обсъждани всички варианти с една цел - да се поеме отговорност и да се изведе България от кризата. Те се сведоха до следните 4: Първо, правим чисто партийно правителство на БСП с ясното съзнание, че то няма да срещне подкрепа, но показва готовност за промяна, за управление и за ревизия на модела “Борисов”. Беше отхвърлено такова решение.

Второ, правим експертно правителство, надпартийно, с ясна програма и започваме консултации с новите три политически субекти, знаейки предварително заявената им позиция, че няма да подкрепят правителство на БСП все пак да направим отговорно последен опит, за да се стабилизира страната. И това предложение беше отхвърлено след дискусия, то крие рискове. Такова експертно правителство, внесено в парламента може да бъде подкрепено, въпреки публичните заявки открито от ГЕРБ и скрито от ДПС. То би отговаряло на старите намерения на ДПС за програмен кабинет. Но това за нас е абсолютно неприемливо. Няма как да борим модела и да го променяме, правейки това заедно с модела.

Третият обсъждан вариант бе БСП да вземе мандата, да започне консултации, и да печели време, за да се даде възможност на парламента да вземе важни решения.

Но от това, което видяхте последната седмица в парламента - той е неспособен на това. Законодателството, което се приема е нетрайно и некачествено. Видяхте какъв Изборен кодекс беше приет.”

Националният съвет избра с голяма мнозинство - 108 гласа на 5 въздържали се, мандатът да бъде върнат.

Това дава шанс на президента Радев да поеме управлението на страната чрез служебен кабинет.

Още повече, че президентът Радев при откриването на сесията в парламента заяви, че е готов със служебен кабинет.

“Вярваме, че с днешното си решение, даваме възможност на един качествен, професионален, служебен кабинет, съставен от честни и почтени хора, да преведе през тези месеци страната през кризата. Това беше и окончателното решение на Националния съвет - на 5-ти получаваме мандата и го връщаме”, посочи Нинова .

И така, сработи вариантът, за който писахме и който предвидихме: СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ И ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ!
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.