online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

БСП реши: на 12-ти септември - пряк избор на председател, на 26-27 септември - Конгрес

13 Юни 2020г.
БСП реши: на 12-ти септември - пряк  избор на председател, на 26-27 септември - Конгрес
"Пряк избор на председател на БСП ще има и отчетно-изборната кампания продължава. Променихме датите на прекия избор и на Конгреса, като ги изтеглихме с две седмици напред - на 12 септември да бъде прекият  избор на председател, на 26-27 септември е Конгресът". Това каза председателят на БСП  Корнелия Нинова пред журналисти.

Тя подчерта, че са били изложени много разумни аргументи датите да бъдат изтеглени напред във времето. "Радвам се, че накрая всички единодушно приехме - кампанията продължава и пряк избор ще има",  каза още лидерът на социалистите.

За гражданската подписка срещу правителството Конрения Нинова коментира: "Ако Националният съвет я одобри - ще я направим. Ако я отхвърли - не".

На днешното си заседание Национланият съвет на БСП прие решение за вот на недоверие срещу правителството на тема корупция до края на юли. 

Националният съвет отхвърли предложението на Янаки Стоилов за организиране на протести срещу правителството на Бойко Борисов.

Нинова: Борисов предаде управлението на задкулисието

Уважаеми другарки и другари,

Времето доказа правотата на нашите позиции в последните четири години. В България съществува паралелна държава. Тя е завладяла официалната. Не институциите, а задкулисието управлява страната. Правителството на Борисов не се бори с него,  а му е предала управлението на България и в общ сговор изсмукват ресурсите й. Няма да се връщам назад.

Нека видим само последните дни.  Министър на земеделието призовава за прикриване на измами, министър на образованието, оплетен в конфликт на интереси и далавери с пари за учебници,  министърът на външните работи в семейни обвръзки със скандален строеж на Алепу, министър на финансите и председател на Бюджетната комисия са в открит законодателен лобизъм и скрити договорки за хазарт. Държавата изкупува на двойна цена акции в частна банка без санкции на Народното събрание и с наши пари. Където и да погледнеш е пропито от беззаконие и кражби.

И накрая чуваме запис, в който премиерът безпрецедентно злепоставя България пред Европа,  коментирайки по недопустим начин европейски лидери. Той прави признание за използване на държавната машина срещу бизнесмени, дръзнали да не се съобразят с неговото мнение и сипе заплахи срещу кандидата ни за евроизбори Елена Йончева. Арогантно и цинично определя председателя на парламента, с което окончателно убива институцията Народно събрание. За пореден път показва унизително и презрително отношение към жените. Борисов демонстрира безнаказаност, злоупотреба с власт и просташка агресия. Борисов се превръща в опасност за България.

Прехвалената му външна политика се свежда до онова изречение от записа, което не бих повторила.  Не бива да се изненадваме защо получаваме поредния отказ от приемане в Шеген и чакалнята на Еврозоната.  Външната политика не е простащина, прикрита зад незнаене на езици, а сериозна, последователна и с характер отстоявана позиция в защита на националния ни интерес в общия ни европейски дом.

А вътре? Бедността нараства и в резултат на кризата. Увеличават се неравенствата. Икономиката буксува. Здравеопзаването е недостъпно за хиляди хора. Образователното равнище на децата ни пада, прекрасната ни природа се унищожава от тонове боклуци, мръсна вода и въздух. Това не може да продължава повече така. Нужна е спешна промяна на модела на управление. Не на бушоните, а на модела.

Ние, БСП, последователно се борим в последните 4 години за това. Но днес, когато се вижда краят на това управление, сме загледани в себе си, в споровете и битките помежду си, рискувайки да изпуснем историческа възможност да променим  България.  Да, десетки години в БСП сме имали спорове и противоборства. Това е помагало на партията да се запази като демократичен организъм от хора с различни мнения. Хубаво е да имаме различни мнения. Опасно е, ако имаме различни цели.

Нека останем различни, но единни около целта, която си поставихме преди 4 години - промяна на България за възстановяване на държавността и разделението на властите, достъпно за всеки здравеопазване и образование, работа и достойни доходи, перспектива за младите и сигурност за възрастните, справедливост и равни възможности за бизнес и личностно развитие. Средството за тази цел е свалянето на ГЕРБ от власт, спечелване на избори и професионално управление на България от почтени хора.

За да се постигне това ни трябват съюзници. Отправихме покана към други партии, съюзи и НПО в левия сектор.  И първата стъпка е добра. На една маса седнаха такива организации, които в годините сме имали сложни отношения. Събра ни осъзнаването  на необходимостта от общи усилия за спасяването на България.  Форматът ще прерасне в работен и е отворен за други субекти.  Предлагаме ви да направим и национална подписка, с която да потърсим подкрепата на всички, които искат промяна на модела на управление.

Нашият най-голям съюзник е народът. Нашият най-голям враг - апатията и страхът. Нека се опитаме да освободим хората от тях и да им покажем, че с общи усилия животът ни може да бъде различен, по-добър.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg