online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

БСП ПОПРАВИ ГРЕШКАТА СИ, СЛЕД КРИТИКИ В ПАРТИЯТА - ОБЯВИ ПОДКРЕПА ЗА ВТОРИЯ МАНДАТ НА РАДЕВ И ЙОТОВА

17 Април 2021г.
БСП ПОПРАВИ ГРЕШКАТА СИ, СЛЕД КРИТИКИ В ПАРТИЯТА - ОБЯВИ ПОДКРЕПА ЗА ВТОРИЯ МАНДАТ НА  РАДЕВ И ЙОТОВА
НЮЗ БГ РЕПОРТЕР

Е, БСП най-накрая се вслушав критиките на своите активисти и се поправи. 
Националният съвет, който заседава за първи път присъствено след конгреса, прие свое решение: за подкрепа на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат.

Гласовете: 122 гласа "за", 0 "против" и 9 "въздържал се".

Членовете на Националния съвет на БСП на днешното му заседание сформираха работна група, която да осъществява комуникацията с президентската двойка за формулата на издигането й, инициативният комитет и политиките, които ще отстояват Радев и Йотова. Групата ще се ръководи от Корнелия Нинова, а в състава й влизат представителите от ръководството на партията - Ирена Анастасова и Атанас Зафиров, както и представителите на ръководството на Парламентарната група - Кристиан Вигенин и Христо Проданов.

Парламентарната група на БСП ще гласува против правителство с мандата на ГЕРБ.

При предлагане на правителство с мандата на втората по численост парламентарна група, тази на "Има такъв народ", бе решено да се проведат консултации и БСП да даде подкрепа, въпреки че няма да участва в него, при условие, че кандидатът за министър-председател и излъчилата го партия публично заявяват готовност за :

  • Бързи и последователни действия в здравната сфера за овладяване на пандемията и за прилагане на мерки за смекчаване на нейните социални и икономически последици.
  • Борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите, и възстановяване на парламентаризма.
  • Обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, на европейските ресурси и системата на управление на оперативните програми. Реализацията на инвестиционните проекти в инфраструктурата, енергетиката и отбраната.
  • Прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми с Европейския съюз за програмния период 2021-2027 г. и представяне на преработен Национален план за възстановяване и устойчивост.
  • Изменение в изборното законодателство с цел да се осигурят гаранции за достоверно отчитане на гласа на всеки избирател и предприемане на оперативни мерки за рязкото ограничаване на корпоративния и купения вот.

Ако партията, която предлага правителство или излъчен от нея кабинет, смята да осъществява действия по своя инициатива или по инициатива на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири и предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от страна на Парламентарната група на "БСП за България".

Асе стигне до проучвателен трети мандат за съставяне на правителство, който да бъде връчен на БСП, Националният съвет, заедно с Парламентарната група, в спешен порядък ще вземат решение по този въпрос.

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg