online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

БПЦ няма да ползва правителствения самолет тази година, Благодатният огън се пазел в диоцеза

9 Април 2020г.
Нюз БГ Репортер
Иван Върбанов
9 април 2020 г.

Българският патриарх Неофит и епархийските митрополити се срещнаха с министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и Емил Велинов, директор на Дирекция по вероизповеданията при МС. Отново бе обсъдена епидемиологичната обстановка в страната и мерките, които Св. Синод предприе във връзка с предстоящите празници - Вход Господен в Йерусалим, Страстната седмица и Възкресение Христово.

Синодалните архиереи уведомиха премиера, че е изпълнено всичко договорено по време на срещата им с вицепремиера Дончев и ген. Венцислав Мутафчийски, състояла се на 30 март т.г. 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че очакваният пик на заболеваемостта ще бъде около Великден и притесненията на здравните власти са, че струпването на множество хора около храмовете ще доведе и до висок ръст на заразяване. Той изрази своята загриженост от евентуално увеличаване на болните и помоли да бъде въведен допълнителен порядък за предпазване от зараза.

Св. Синод помоли министър-председателя за съдействие от страна на органите на реда при организирането и провеждането на предстоящите празници. 

Също така поради епидемиологичната обстановка и обявеното извънредно положение в страната и поради това, че Благодатният огън е запазен в диоцеза на БПЦ-БП от миналата година, изказвайки благодарност на министър-председателя за възможността Св. Синод да ползва правителствения самолет, Св. Синод препоръча полетът до Тел Авив и обратно, тази година да не се осъществи, а предвидените средства за транспортните разходи да бъдат пренасочени за борбата с разпространението на Covid-19. На празника Вход Господен в Йерусалим духовенството в диоцеза на БПЦ-БП няма да раздава върба и цветя.

Св. Синод призовава отново настоятелно да се спазват всички предписания и разпореждания насочени към запазване на живота и здравето на българския народ. А именно:

1. Болни, които не могат да посетят храма, при желание за св. Причастие да бъдат причастявани със запасни св. Дарове, като за това се вземат съответните мерки от свещенослужителите, каквато е установената практика в Църквата.

2. Да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Да се поставят напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време.

3. Църковнослужителите задължително да използват лични предпазни средства (маски, ръкавици и дезинфектанти).

4. Миряните, посещаващи храма, задължително да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние.

5. Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение, да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит.

В края на срещата Негово Светейшество патриарх Неофит и епархийските митрополити пожелаха на министър-председателя светло посрещане на Христовото възкресение и по-бързо преодоляване на кризата.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg