online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

БОРИСОВ: НЕКА НОВОТО МНОЗИНСТВО УПРАВЛЯВА, АЗ СЕ ОТТЕГЛИХ, ЗА ДА НЕ ДРАЗНЯ!

19 Април 2021г.
БОРИСОВ: НЕКА НОВОТО МНОЗИНСТВО УПРАВЛЯВА, АЗ СЕ ОТТЕГЛИХ, ЗА ДА НЕ ДРАЗНЯ!

> До началото на седмицата фискалният резерв ще надхвърли 8 милиарда лева

Нюз БГ Репортер

В централата на ПП ГЕРБ бе дадена неделна пресконференция, на която присъства Борисов, Дончев, Ананиев и Ангелов. Идеята-да се отговори на твърденията на политическите опоненти на партията, които бяха лансирани в публичното пространство през седмицата.

И така, Борисов започна с това, че План за възстановяване има и той е депозиран в НС още в петък. Неговото мнение е, че новото мнозинство в парламента иска сблъсък и скандал персонално с него, затова настояват за изслушването му. Обеща, че ще с яви в сряда НС. Много кратно подчерта, че Планът, разработен от ГЕРБ е депозиран и вариантите са : или да бъде приет, или допълнен или отхвърлен. Обвини новото парламентарно мнозинство, че е некомпетентно и че не търси решение, а само конфронтация.

Борисов изтъкна, че Народното събрание е сътворило правен акт, като е гласувало оставката на Министерския съвет и така правителството няма правни основания за никакви действия, постановления и т.н. По тази логика НОЩ е разпуснат, а членовете му остават държавни действащи служители, които са в компетенциите си да действат. Но, мнозинството трябвало да вземе решение дали да се сформира нов щаб или да се удължи действието на този.

Кирил Ананиев обори лансираните данни за дефицитите в резерва и изхарчените пари, каквато информация бе разпространена от политически опоненти на ГЕРБ преди дни. По думите му фискалният резерв до дни ще надхвърли 8 млрд. лв., тоест почти двойна от минимално изискуемия по закон. Към същата дата - 31 март 2014 г., когато управлява правителството Орешарски, фискалният резерв е бил 5 милиарда и 100 милиона лева. В края на месеца ще се върнем на балансиран бюджет. В закона за държавния бюджет е предвиден дефицит в размер на 4 милиарда и 900 милиона лева, но ще бъдем на балансирано бюджетно салдо към края на месец април. Предвидено е по закон правителството да имитира държавен дълг в размер до 4 милиарда и половина лева. До този момент са изтеглени само 800 милиона лева.

Ангелов подчерта, че разпускането на НОЩ е било с мотив новото мнозинство да състави свой щаб.

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg