БОРИСОВ: Генералът е жив и здрав, Щабът работи денонощно!

3 Май 2020г.
Иван Върбанов

Както виждате Генералът си е жив и здрав. Така премиерът Борисов приветства журналистите на сутрешния неделен брифинг, а до него седяха доц. Димов (вляво) и проф. Мутафчийски — облечен в цивилен черен костюм и бяла риза.

”Щабът никога не е бил разформирован!”, възкликна Борисов. Информира, че всяка сутрин, в 7:00 часа, членовете на Щаба първо се срещат с министър—председателя. След обсъждане и постигане на консенсус, решението се обявява публично.

По думите на Борисов от две седмици от Щаба го умолявали да ”спрат медиите да се гаврят с тях”. Поясни, че имало журналисти, които идват на брифингите, за да се заяждат. Лекарите вече били преуморени, защото имали планови операции и други задължения.

Предстои съвместно съвещание на членовете на правителството и на Щаба. 
Борисов обясни, че първата сводка получава сутрин в 7:00 ч., а последната — в полунощ, когато спира да работи. “Работим денонощно,  без заплати, а някои тулупи спят до обяд, а после пишат постове”, коментира премиерът.

Подчерта, че решението за излъчването на брифингите е самостоятелно, на редакциите.

Заяви, че ще се търси адекватно решение за нормализиране на живота в условия на пандемия.

Генерал Мутафчийски подчерта, че се уточнява концепцията за развитие на страната и отделните сфери в условията на Ковид 19.  ”Всяко отпускане на мерките, несъобразено със ситуацията, може да влоши нещата”, каза шефът на Националния оперативен щаб.

Некоректно е отразяването, че Щабът не работи и трябвало да се даде последно думата на Мутафчийски.

Генералът не отрече, че често влиза в спор с премиера, докато се стигне до съответните решения.

Борисов изясни, че е приятел от над 20 години с шефа на ВМА и ГЕРБ са го издигнали на този пост. ”Спорът бил между Кунчев и Мутафчийски”, обясни министър — председателят. Има и пакет от предложения за разхлабване на мерките, направен от финансовия министър Владислав Горанов, които ще бъдат обсъдени от кабинета.

Информираха за втори смъртен случай със заразен лекар с коронавирус, който е починал. 61— годишната жена е лекувана в Окръжна болница, дала е два отрицателни теста, а след време внезапно се е влошила. ПСР — тестът е дал положителен резултат в момента на приемането й по спешност в ”Александровска” болница. Била е лекар от Спешната помощ и е получила резаразяване. Интубирана е, но не е успяла да дочака транспортирането си до интензивното отделение.

Преди дни почина д—р Илиана Иванова от Сливен, която се влоши по същия начин, след  лечение от коронавирус.

Изследване на лекари в Хонконг и Италия е показало, че може да съществуват вирусни остатъци в хора, които са излекувани от вируса и са изписани като здрави.
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.