БОРИСЛАВ ПЕТРАНОВ: ВИНАГИ НАМИРАМ НАЧИН ДА РЕАЛИЗИРАМ ИДЕИТЕ СИ

28 Октомври 2018г.
БОРИСЛАВ ПЕТРАНОВ: ВИНАГИ НАМИРАМ НАЧИН ДА РЕАЛИЗИРАМ ИДЕИТЕ СИ 

Миглена Дамянова

София, 27.10.2018 г. | Борислав Петранов поема от 1 ноември Българския културен институт в Берлин, Германия. Дългогодишният директор на БКИ във Виена "Дом Витгенщийн" издържа успешно конкурса, обявен от Министерството на културата и проведен на 18 септември в София. На новия си пост Петранов ще замени досегашния директор Панчо Чернев. 

Българските културни институти /БКИ/ зад граница трябва да представят случващото се в българската култура в различните държави, където те са позиционирани. Дейността на българските центрове трябва да бъде обърнато и към българската диаспора, която живее там. Това каза новоизбраният директор на БКИ в Берлин - Борислав Петранов, в предаването "Рецепта за култура" на Юрий Дачев, което се излъчва по БНТ 2. По думите на Петранов има възможност за развиване и на програми, които да бъдат създавани специално за българските общности по места. 

Ролята на културните ни институти е и да работят в тясно взаимодействие с частните инициативи, насочени именно към нашите сънародници в съответните държави. Борислав Петранов подчертава, че е по-правилно БКИ в Берлин да бъде наричан БКИ в Германия, каквато е и ролята и юрисдикцията на дейността му. Всеки БКИ има свой профил и специфика. "Една от новите насоки, които бих искал да дам в развитието на института в Германия, е стремежа ми той да се разгърне и да покрие всички 15 провинции във Федералната Република. Институтът трябва да се позиционира по подобаваш начин и да завоюва нови територии. В развитието на филиала на БКИ-Берлин Методиевият център в гр. Елванген, който съществува от 2012 г., аз виждам възможност дейността ни да обхване по широка публика. Още повече, че Министерството на културата на България има вече подписано второ 5-годишно споразумение с кметството на града, което осигурява функционирането на Методиевия център. Този филиал би трябвало да има зона на покритие цяла Южна Германия", заяви Борислав Петранов. 

Много представители на българската интелигенция и културни деятели работят и са възпитани в Германия - актьори, драматурзи, писатели. "Връзката между българската и германската култура датира много десетилетия и столетия назад във времето. Още преди Втората световна война много българи остават, за да се обучават в Германия. Догодина има един повод, който ни дава основание да издирим такива българи, които са намерили своето основание да останат и да развиват творческата си кариера във Федералната Република. Това е 140-годишнината от установяването на германо-българските дипломатически отношения. Намерението ни е да представим емблематични българи, които са станали водещи имена в немската култура в съответната провинция. Ще започнем, разбира се, с прочутия наш композитор проф. Панчо Влдигеров и ще стигнем до Самуел Финци - звезда на немското кино и театър днес.", посочва Борислав Петранов. 

Финансирането на културната програма на БКИ от страна МК на основата на проектния принцип е обстоятелството, което дава спокойствие на директорите да планират и реализират конкретни творчески и мащабни идеи. Това дава сигурност и обезпеченост при реализацията, а така също и по-голяма яснота и гаранции за случването на нови идеи и проекти.

 "Не съм от хората, които смятат, че недостигът на пари е виновен за това, че нещо няма да се случи. Дълбоко към убеден, че когато човек има идеи, намира винаги начин те да бъдат осъществени", е категоричен Борислав Петранов. Първите два месеца от дейността на БКИ в Берлин, Германия ще бъдат по плана, който е зададен от досегашния шеф - Панчо Чернев. 

"Не съм от хората, които горят мостовете, а винаги се стремя да надграждам. Имам щастието да започна във времето, когато трябва да се композира програмата за първите шест месеца на 2019 г. Така че началото на моята програма ще бъде догодина.", обобщава Борислав Петранов и добавя: "Сега ще изпълнявам заложеното от г-н Чернев, като преценя къде може да се добавят нови събития. Двете неща, които обезателно бих искал да привнеса от периода си на директор във Виена са: първо - традицията преди Коледа и Нова година да има изложби на български икони, и второто - Джаз-клуба, който бе много популярен и обичан във Виена."

Екипът на Нюз БГ Репортер му пожелава "На добър час!" и успех на мандата!

(Снимка - личен архив, фотограф: Г.Вачев)
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.