online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

БОИЛ БАНОВ: ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА Е ЕДИНСТВЕН СОБСТВЕНИК НА ЧЕРВЕНАТА КЪЩА

11 Май 2020г.
Националната галерия, която стопанисва къщата, в която е живял и творил големият български скулптор Андрей Николов (1878 - 1959), има проект за създаване на музей и музеен кът, има подготвени експонати, включително се снима и филм за неговия живот и творчество. Това каза министърът на културата Боил Банов в отговор на въпрос за бъдещето на известния в столицата като „Червената къща“ имот на ул. „Любен Каравелов“ № 15. Къщата стана обект на обществен интерес през последните дни заради опит за отдаването й под наем чрез обява в сайт за недвижими имоти.

Националната галерия не е подавала тази обява, отдаването под наем може да стане само в съгласие между собствениците и чрез публичен търг, обясни министърът на културата. Частният съсобственик няма право да се разпорежда с ателието и разпореждането с публична държавна собственост е противозаконно, допълни министърът. Той обясни цялата история на имота през годините. Държавата, в лицето на Националната галерия, става собственик на имота през 70-те години чрез отчуждаване, компенсации и като получено дарение от сина на скулптора. През 2000 година реституция връща част от имота на един от наследниците на твореца. Затова в момента частната собственост на сградата са първи надпартерен етаж, 12/14-ти части от Голямото ателие на скулптора и едната от избите. Държавата е стопанин на 2/14-ти части от ателието и последния етаж от имота.

Въпреки че сградата е паметник на културата и публична държавна собственост, това не дава право и на държавата да се разпорежда с имота и създава трудности при реализирането на плановете на институцията, обясни министър Банов. „Имаме идеи и планове, но те не могат да се осъществят, докато собствеността не се уточни“, категоричен е той. Няма пречка залите и стаите да бъдат музей, а едновременно с това там да се провеждат и различни събития, организирани от Националната галерия, уточни той. Министърът на културата се обяви категорично против отдаването на къщата под наем. Според него единственият й реален собственик трябва да е държавата.

Една от възможностите за решаването на казуса е откупуването на частния дял от страна на държавата на пазарни цени, за което решение трябва да бъде получено съгласието на двете страни - на частния собственик и на държавата.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПЕТ МИЛИОНА ЛЕВА ЗА ПОДКРЕПА НА СЕКТОРА

Допълнителни 5 милиона лева ще бъдат предоставени от правителството на Министерството на културата в подкрепа на сектора. Това обяви министърът на културата Боил Банов по време на пресконференция в Министерския съвет днес, 11 май, посветена на новите мерки в областта на културата и на изкуството. Средствата ще бъдат насочени към творците и организациите през различни програми – 2,800,000 лева чрез програми на Министерството на културата и 2,200,000 лева чрез Национален фонд „Култура“ (НФК).

По програмите за създаване на нови сценични театрални, музикални и танцови проекти ще бъдат насочени по 500 000 лева за всяка, като същият размер средства са предвидени и за съвсем нова програма в областта на визуалните изкуства. За програмата за разпространение на вече готов музикален, танцов или театрален продукт е предвиден бюджет от 800 000 лева.

Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата ще бъде отделно захранен с допълнителни средства, в отговор на очакванията за структурна подкрепа от страна на независимите творци и организации с милион и половина лева. Целта на програмата е да бъдат подпомогнати независимите професионални организации в областта на изкуството и културата и частни творчески пространства, развиващи дългосрочна дейност. Такива са малките авторски кина, циркът, пространства за изкуства, галерии и други, уточни министърът. Още 700 000 лева чрез фонд „Култура“ са предвидени за малки грантове за отделни артисти, които провокират с иновативно мислене и предлагат начини на изява на културен продукт чрез интернет.

Отделно от допълнителните средства настоящият бюджет на НФК от близо 2 милиона лева е насочен към творците чрез съществуващите програми, част от които вече са стартирали, отбеляза министър Банов. Той припомни, че през последните 3 години Министерството на културата, с подкрепата на правителството, всяка година увеличава бюджета на Фонда с по 500 000 лева и от структура с малко средства и възможности той се превърна в сериозен инструмент в подкрепа на творците и културата в страната.

Тази година отново има възможности и за кандидатстване за финансиране по проекти на програмата „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, по сесиите на които се предоставят над 7 милиона лева за настоящата 2020 година за съвременно изкуство (т. нар. „Норвежка програма“ е финансов механизъм на Европейското икономическо пространство (2014-2021 г.), който предоставя средства, осигурени от Кралство Норвегия, Република Исландия и Княжество Лихтенщайн).

Продължават сесиите за разкопки на археолозите и тези за кинопроизводството, уточни още министърът на културата Боил Банов. „Няма намаление и ощетяване на бюджетите на хората, занимаващи се с култура и изкуство в нито една сфера“, увери министърът. „Мерките показват грижата на правителството към целия сектор. Това е междинен етап. Работим и по други мерки, които ще бъдат приети и обявени според динамиката на ситуацията в Европа и у нас“, каза още той. Министърът увери, че средствата ще се отпускат по сериозни критерии, защото е важно изкуството, което се подпомага от държавата, да носи своята естетика. Творците в същото време са максимално облекчени откъм условия и голяма част от задължителните до момента критерии са премахнати, като той посочи конкретно отпадналото изискване за процент за самоучастие от 10 % и увеличения процент за административни разходи до 35 %.

Министърът припомни, че държавата пое пълна гаранция за осигуряване на средствата на държавните културни институти за времето на извънредното положение и до 6 месеца след него, а по отношение на свободния сектор вече работят няколко мерки и програми, приети за най-засегнатите творци на свободна практика.

От днес се разрешават и посещенията в музеи на закрито, галерии и библиотеки. Позволява се и провеждането на културни събития – концерти и други сценични прояви на открито, както и посещения на киносалони. Условията за посещенията на културните събития е допустима заетост на местата до 30% от максималния им капацитет. Задължително е и спазването на въведените противоепидемични мерки и препоръчителната физическа дистанция.

Предложенията на Министерството на културата са регламентирани в заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, издадена днес, 11 май. Със Заповед № РД-01-256/11.05.2020 г. можете да се запознаете тук.

А в заповед РД-01-259/11.05.2020 г. здравният министър посочва, че в музеите, галериите, библиотеките и кината на закрито не трябва да се използват климатични инсталации. Със Заповед РД-01-259/11.05.2020 г. можете да се запознаете тук.

„Това за нас са добри новини и знак, че животът започва да възвръща нормалния си ритъм, както и знак за хората, работещи в тези сфери, и за зрителите, обичащи културата и изкуството“, коментира министърът.

Предстои Министерството на културата да публикува указания за работа на културните институти. „Всеки организатор на събитие или директор на културен институт обаче трябва сам да намери формулата как да работи съобразно мерките“, уточни министърът. Сред тези, с които ръководителите на културни институти трябва да се съобразят, са разпределяне на посетителските потоци при влизане и излизане, по отношение на продажбата на билети на каса, разпределението на зрителите в залите шахматно, или така, че да се спазват санитарните изисквания и тези за запълване на капацитета до 30 % и задължителното носене на маски. Помещенията на закрито на галерии, музеи и кина, трябва да бъдат редовно третирани с дезинфектант и проветрявани.

Културни събития на закрито към момента все още няма да се провеждат, уточни министърът в отговор на въпрос. Позволява се на киносалоните да отворят, защото работата им не е свързана с представления на живо на сцената, обясни той. Залите ще бъдат отворени на по-късен етап, тъй като рискът при тях е все още сериозен. Наблюдаваме обстановката и ще решим кога и как, уточни министър Банов.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg