online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

БЕТИНА ЖОТЕВА ЗАСТАВА НАЧЕЛО НА СЕМ ОТ 9-ТИ МАЙ

8 Май 2020г.
Съветът за електронни медии избра г-жа Бетина Жотева за председател на  СЕМ. 

Решението бе взето с 3 гласа „за”: на  Галина Георгиева (квотата на ГЕРБ), София Владимирова (парламентарната квота на ГЕРБ), и на самата Бетина Жотева (квота на президента Плевнелиев). С "Въздържал се" гласуваха Ивелина Димитрова (квота на президента Радев) и Розита Еленова (парламентарна квота - "Български демократичен център").

Новият председател встъпва в длъжност на 9 май 2020 г. и поема ръководството на надзорния орган в година, когато предстои приемането на нов Закон за радиото и телевизията в унисон с евродирективата, която вече влезе в сила. Жотева направи изявление, че сред акцентите в едногодишния й мандат е да се покаже пред международните институции и партньори, че медийната регулация в България е независима и много важна. 

София Владимирова бе начело на Съвета за електронни медии три поредни мандата.

Бетина Жотева стана член на СЕМ от квотата на президента Росен Плевнелиев, а преди това тя бе говорител на Министерството на външните работи. Заемала е различни длъжности в администрациите на четири правителства. През 2010 г. Бетина Жотева се завърна от Брюксел, където в продължение на 3 г. беше говорител на Постоянното представителство на България в Европейски съюз в Брюксел, за да оглави Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на Министерството на финансите по времето на Симеон Дянков. Беше директор на същата дирекция в Министерството на икономиката и енергетиката по време на служебното правителство през 2013 г. През 2014 г. бе част от политическия кабинет на вицепремиера по икономическа политика и министър на регионалното развитие в служебния кабинет Екатерина Захариева, където отговаряше за медийната политика, връзките с обществеността и междуправителствените връзки в икономическия сектор.

Бетина Жотева притежава дългогодишен опит в областта на медиите и връзките с обществеността. Професионалното си развитие започва през 1990 г. в Българска национална телевизия като водещ новини и редактор на Международните новини. В периода 2000-2005 г. е кореспондент на в. "Труд" и директор на бюрото на вестника в Брюксел. От 2005 г. до 2007 г. е консултант и анализатор към НАТО, а от 2007 г. до 2010 г. заема длъжността Първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на България в Европейския съюз, Министерство на външните работи. Работата й в НАТО и в Постоянното представителство на България в Европейския съюз й позволява да навлиза директно в проблематиката на европейския и световен обществено-политически живот. 

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg