Безцеремонно подмениха текста на песента "Клетва" от филма "Вчера"

15 Февруари 2023г.
НЕ ПОСЯГАЙТЕ НА ИЗКУСТВОТО!

Иван Върбанов 

Не може така, бе, хора!!! 
Как така взимаш музиката на култовата песен от филма "Вчера" на Иван Андонов - "Клетва",  и си слагаш някакъв текст за свои нужди и цели. Пускаш я в публичното пространство и се кефиш ?! Как така?
(Става въпрос за версията с подменен текст, която записа и пусна върху музиката на песента на Кирил Маричков един екип на политическа организация, за да громи свои полит опоненти ...)
Няма значение коя е партията, не искам да й правя реклама, а и въпросът е принципен !!!
Оригиналният текст е на Владо Даверов, музиката на Кирил Маричков.
Има авторски права, закони и норми, които регламентират и защитават създадените произведения и авторите от посегателства. Има и етични норми, човешки и колегиални! Обади се на колегата музикант - композитор, пък помоли, поискай разрешение за ползване и уговори как да се случат нещата.
Гаврата тук се отнася не просто до това, че е взета музиката на песен от филм, а, че това е произведение, превърнало се в символ за поколения българи. Помня как се редяхме на опашка, за да си купим билет и да видим лентата в кино Левски през 1988 г.  И какво вълнение, разтърсваща емоция и преобръщане настъпи във всеки от нас след края на финалните надписи. Аплодирайки Андонов, Христо Шопов, Петър Попйорданов, Жоро Стайков, Ирини Жамбонас, Георги Рударов, Стоян Алексиев, Георги Русев и всички актьори, сътворили култовия шедьовър "Вчера". Един от великите постижения на родното ни кино, който бих поставил редом до "Козият рог", "Оркестър без име", "Време разделно" ...
И какво излиза? Взели музиката, сложили си фалшив измислен текст, по най-брутален и безцеремонен начин разрушили единството и целостта на създаденото произведение, за да го подчинят на други послания, с други мотиви и в друг съдържателен контекст. Без да питат авторите - съгласни ли са на това посегателство срещу творбата им. 
Ето това сме ние, българите днес - посягаме на собствените си шедьоври, икони, образи, достижения, исторически личности. Зачеркваме, подменяме, разчленяваме, рушим, подменяме, разкостваме, профанизираме ... С претенцията, че сме гениите на днешното време, че сме най-великите и най-значимите. Гаврейки се с труда и постиженията на тези преди нас по най-бруталния и безцеремонен начин. И без да може някой да се противопостави ефективно и да спре духовната гавра. Прочетох, че Маричков отказва да влиза в битка за справедливостта и отстояването на правата си - сломен, разочарован и отвратен.
Питам се: защо другите мълчат? Защо всички мълчим? Защо с мълчанието си легализираме и благославяме поредно посегателство срещу българската култура и автори? Защо? 
Помним ли в какво се закле всеки от нас, какви да бъдем и какво да отстояваме? И защо отстъпваме всеки ден,  сантиметър след сантиметър, от мечтите си, от Истината, от справедливостта и Светлината? 

***
Клетва (текст: Вл. Даверов)
Кълна се, никога да не забравям теб, с когото пет години всичко съм делил. Кълна се, попадне ли в беда един от нас да му подам ръка и в лош за мене час. Кълна се, попадна ли в беда да не предавам, приятелските грешки да прощавам. Кълна се във Дявола и в Бога да сторя аз за теб каквото мога! 
Заклех се!
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.