online media | онлайн медия

БРАНД МЕНИДЖЪРКА НА КУЛТУРНА ИНСТИТУЦИЯ НАРЕЖДА КАКВО ДА Е МЕДИЙНОТО СЪДЪРЖАНИЕ В НЮЗ БГ РЕПОРТЕР

17 Декември 2019г.
Позиция на Главния редактор и издател - Иван Върбанов

Безпрецедентно!

Служителка, представяща се за бранд мениджър на национален музикален културен институт предизвика огромен скандал, като се опита да се разпорежда с това, какво да  е медийното съдържание  и нарушавайки редакционната независимост на медия.

Нашата!

Въпросната госпожа (М.Ф.) стана и причина за видоизменянето и променянето на оригиналната публикация при позиционирането й на  онлайн платформата на института, който e наета да консултира.

Абсурдът произтича и най-вече от факта, че представящата се за голяма специалистка и „ бранд мениджърка“ госпожа всъщност се изявява и като практикуващ журналист в информационен интернет портал.
Ама, че безпардонност, нали?!
И то – умишлена?!

Свързахме се по телефона с лицето, за да изясним ситуацията и да изразим нашето недоумение от действията й. Получихме упреци с думите: "Не ми говорете с този тон!", "Няма значение аз коя съм!", "Няма на Вас да Ви се обяснявам! Щом Ви звъня и Ви нареждам, значи съм някоя!", "Няма никаква драма, какво толкова, като съм Ви се обадила и съм казала да смените визията", "Така ми беше казано!"... 

Но от кого й е разпоредено, защо и как така - не уточни.
Замеси първоначално името на заместник-директор на същата институция, после замаза и не внесе яснота.

ПОЗИЦИЯТА НИ:

Уважаеми читатели,

огласяваме този случай, защото смятаме, че той е пример за драстично нарушение на свободата на словото и на изразяване, пример за неуважение към медия, който е емблематичен за безцеремонно нарушаване на професионални и етични норми.

Екипът ни се старае да подготвя оригинални текстове за културни събития и премиери с приоритет, защото в тази сфера експертизата ни е висока.

Самият аз имам магистърски степени от Националната музикална академия – специалност „оперно пеене“ и от ФЖМК на СУ „Св. Кл. Охридски“ - специалност „журналистика и медии“. Бил съм солист на Музикалния театър (носител съм на премията "Имре Калман", връчена от съпругата на знаменития унгарски композитор), шест години съм бил на сцената на Софийската опера и балет като артист-солист, имам специализация в Европейския оперен център в Манчестър, гастролирал съм като солист в оперни проекти в много държави и съм сред първите участници в света във формата „Опера на стадиона“.

Журналистическият ми стаж в медиите, в съответствие с второто ми образование, е повече от 20 години – в телевизии, вестник „Класа“, като съм бил репортер, редактор, водещ, ръководител.

От тази гледна точка мисля, че имам професионалната подготовка, за да върша добре работата си.

Създаваме медийно съдържание  с акцент към култура и медии, защото искаме от сърце да подпомагаме значимите и стойностни усилия и успехи на колегите – творци. 

Правим го, за да спомогнем за комуникацията до публиката на всичко онова, което създават героите на нашето време – певци, музиканти, режисьори, балетисти, художници. 

Въпреки тежкото време на бездуховност, упадък на ценности и нрави, финансови трудности. 

Открояваме онези, които считаме, че наистина имат класата и професионализма да са водещи и да са лидери в своя жанр.

Защото те – артистите на България, не спират да създават, да вървят напред, да раздават Светлина и да създават духовност.

Една от последните ни статии бе обект на многобройни атаки, намеса, опит за  редактиране и дори премахване на снимковия материал при цитирането й, спрямо използвания от нас при оригиналната публикация. 

ОБРЪЩАМЕ ВНИМАНИЕ, ЧЕ:

Съгласно европейското законодателство, авторите на публикации в цифровата среда са защитени, а текстовете са част и от Директивата 2001/29/ЕО.

Международното право въвежда допълнителна закрила (ново сродно право) за издателите при цифровото използване на техни публикации. То изисква позволение за такова ползване на база договор, лицензиране и респективно заплащане. Това би засегнало и препратките и извадките, когато един сайт се позовава на друг материал в Мрежата. Същото важи и за автоматично извлеченото съдържание, което се генерира при споделяне на статия в социалните мрежи.

Авторското право на медийно съдържание в единния цифров пазар е ясно формулирано от новата директива на ЕС, като правата на журналистите и новинарските издания/сайтове са защитени максимално. 

Издателите на новини могат да изискат от субекти, които използват техните статии, лицензионни споразумения и заплащане. На 26 март 2019 ЕП   гласува  (348:274 гласа) Директивата за авторското право в цифровия единен пазар. Европейската комисия (ЕК) изисква всеки, който ползва отрязък (snippet) от журналистическо съдържание, публикувано онлайн, първо да получи лиценз от издателя му, като това право трябва да бъде валидно за определен срок.

ВЪВ ВРЪЗКА С ГОРНОТО, 

изказваме пълното си недоумение и протест от безцеремонното поведение и отношение към нашата онлайн медия. Считаме, че такъв тип опит за вмешателство е недопустимо и нарушава професионалните и етични стандарти. 

Обръщаме внимание, че всички авторски текстове и материали /снимки, видео и т.н./ в платформата на The News BG Reporter са защитени с авторско право и не могат да бъдат ползвани, цитирани или публикувани без писмено разрешение от авторите и редакцията.

Правата на интелектуална собственост върху всички елементи на съдържанието в платформата на The News BG Reporter представляват обект на авторско право по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права и не могат да бъдат използвани в нарушение на действащото законодателство.

Правото на свободен достъп до материалите, публикувани в платформата на Thе News BG Reporter не включва правото да се използва, записва, съхранява, променя, адаптира, разпространява публично, копира или възпроизвежда информация, както и да се използват обекти на интелектуална собственост, освен ако не е взето писменото разрешение от автора или издателя. 

Препубликуването на оригиналните статии и текстове се цитират в тяхната цялост, без никой да има право да променя или адаптира структурата и съдържанието !!!

Спазвайки именно професионалните стандарти и уважавайки етичните принципи няма да публикуваме сега името на „колежката“, която наруши правилата и се намеси недопустимо в създаденото от нас медийно съдържание. 

Правата ни ще бъдат отстоявани безкомпромисно – съгласно законодателството в Република България по съответния административен и правов ред. 

Уверяваме Ви, че The News BG Reporter остава верен съюзник на творците и българската култура. 

The News BG Reporter е онлайн платформа за независима журналистика.

Независима, уважаеми дами и господа!

Иван Върбанов, журналист
Издател и Главен редактор на The News BG Reporter
Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg