online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО! Байдън се закани, че Путин щял да плати цена за намесата в изборите през 2020 г. в САЩ

18 Март 2021г.
БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО! Байдън се закани, че Путин щял да плати цена за намесата в изборите през 2020 г. в САЩ
Нюз БГ Репортер

  • Американското разузнаване излезе със заключение, че "Москва е лобирала да се гласува за Тръмп"
  • Байдън заявява, че "руският президент бил убиец без душа"

    Американският президент Джо Байдън заяви, че руският му колега - президентът Владимир Путин, ще се сблъска с редица последици поради намеса в президентските избори през 2020 г. в полза на Доналд Тръмп и че те щели да настъпят съвсем скоро. 

"Той ще плати цена", заяви Байдън в ефира на ABV News в интервю за тв канала.

В отговор на въпроса: - Какви ще са те? - президентът на САЩ поясни - Ще видите скоро!.

Изявлението на президента Байдън идва след като бе декласифициран разузнавателен доклад в САЩ, според който има данни, че Путин стоял зад намесата на Москва в изборите, изразяваща се в разпространяване на "подвеждаща информация или необосновани твърдения", насочени към дискредитиране на Джо Байдън и целящи да ускорят преизбирането на Тръмп.

Докладът е в обем от 15 страници и бе разпространен от американския офис на директора на националното разузнаване във вторник.
https://www.dni.gov/files/ODNI/documents/assessments/ICA-declass-16MAR21.pdf

Според него съюзници на Тръмп са се намесвали чрез украински посредници с връзки с Русия. Шефът на разузнаването Адам Шиф коментира пред медиите: "Чрез пълномощници Русия е провела успешна разузнавателна операция, която проникна във вътрешния кръг на Тръмп."

Русия отговори като извика посланика си за консултации, но въпреки че отношенията между страните в този момент са критични, Москва подчертава, че все пак е готова да положи усилия, за да предотврати "необратимото влошаване" на отношенията, което може да настъпи. 

"Важно сега за нас е да определим начините, по които трудните руско-американски отношения, които Вашингтон доведе до задънена улица през последните години биха могли да бъдат коригирани", се казва в изявление на руското външно министерство.

Бъйдън все пак изрази надежда, че САЩ могат да си сътрудничат с Русия по въпросите като контрола над въоръжениието, но подхвърли и че САЩ и Русия могат да "ходят да дъвчат дъвка" едновременно. Американският президент подчерта, че във взаимен интерес е да се работи по подновяването на ядреното споразумение "Старт". От Белия дом са заинтересовани договорът да бъде удължен, което било технически осъществимо в много ограничено време.

На масата Вашингтон слага и неотдавнашните кибератаки срещу американски институции. 

"Познавам сравнително добре Путин", заяви Байдън пред тв камерите. "Най-важното нещо, когато общувам с чуждестранни лидери от моя опит е просто да познавам другия!".

За Путин Байдн изрече тежки думи, а именно, че не смята, че руският лидер има душа.

"Казах му това, да. И отговорът му бе "ние се разбираме", заяви директно Байдън в студиото по време на интервюто. "Не бях мъдър човек, бях сам с него в кабинета му, така се получи."

Запитан от водещия дали смята, че Путин е убиец, Байдън отговори утвърдително: "Ммм, хм, да!".

Междувременно стана ясно, че САЩ няма да спазят срока - 1-ви май, за изтеглянето на войските от Афганистан, което бе определено с указ на Тръмп. Все пак отлагането няма да е много по-дълго от посочената дата.

САЩ вече вкара Русия в списъка от страни, с които абсолютно се забранява вносът и износът на оръжие.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg