online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

АТАНАС ДИМИТРОВ: "НЯМА ДА МИНЕ БЕЗ ПОМОЩТА НА ДЪРЖАВАТА!"

4 Май 2020г.
АТАНАС ДИМИТРОВ: "НЯМА ДА МИНЕ БЕЗ ПОМОЩТА НА ДЪРЖАВАТА!"

Нюз БГ Репортер
4 май 2020 г.

Как ще заработят заведенията след Гергьовден при условието за отстояние между масите и по 4 души максимум на маса? Новите правила за частично отваряне на кафенета и ресторанти в откритите им части бяха въведени като част от разхлабването на ограничителните мерки, свързани с извънредното положение.

С отварянето на заведенията с местата на открито трябваше да се изчака още седмица, десетина дни. Това мнение изрази пред „Хоризонт“ Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Според него ресторантьорският бизнес е готов да работи, но „предизвикателствата са много големи“.

Димитров посочи, че този сектор няма да мине „без помощта на държавата“, защото е бил 100% засегнат и блокиран по време на кризата с Covid-19. При отваряне на около 30% процента от обема на обекта, при това само отвън, много трудно ще се справим, декларира той в предаването "Преди всички".

Един обект с капацитет от 100 места при сегашния режим на ограничения би работил с около 30 на сто от обема си, при продължаващи разходи като средства за заплати и осигуровки, наеми, текущи разходи. Градините са зависими и от атмосферата, а май е лабилен и дъждовен месец, допълни Димитров.

При свито потребление и очертаваща се неплатежоспособност на населението е нереалистична прогнозата да скочат цените в заведенията, това би било „равносилно на убийство“, коментира Атанас Димитров, като все пак не изключи покачващите се цени на някои хранителни стоки да се отразят, макар и минимално, на цени в кафенетата и ресторантите.

Дори да омаловажим всички тези проблеми, има несигурност у хората и много голяма отговорност да ги предпазим от този тип зараза, заяви още Атанас Димитров.

„Това е психоза. Хората са притеснени за здравето си, ограничават пътуванията си, ограничават почивките си“, отбеляза той и припомни, че много от хората сега са без работа или в неплатен отпуск и разполагат с ограничени ресурси. Димитров вижда една от ползите от частичното отваряне на заведенията в това, че то би повлияло най-вече на психологическата нагласа на хората за завръщане към нормалния ритъм на живот.

Картовата система за разплащания е по-развита в други страни. В настоящия момент много заведения у нас не разполагат с постерминали за плащане с карта, затова от персонала и клиентите ще се изисква по-честа дезинфекция на ръцете, за да се минимизират рисковете от честото докосване на банкноти и монети, каза още Атанас Димитров. Той апелира за намаляване на ДДС в туризма.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg