Platform for Independent Journalism

АТАНАС АТАНАСОВ: "ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА!"

13 Декември 2021г.
АТАНАС АТАНАСОВ: "ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА!" | The News BG Reporter ®
На кратка церемония в Министерството на културата се състоя символичното предаване на щафетата от досегашния служебен министър - проф. Велислав Минеков,  на новоизбрания - Атанас Атанасов. Спазвайки дългогодишната традиция между двамата министри се състоя предаване на фототипно копие на преписа на прочутата Манасиева хроника.

ПОПАДАТЕ В БЛАТО, ЗАРАЗЕНО ОТ КОРУПЦИЯ

„Попадате в едно блато, заразено от корупция. Трябва да бръкнете дълбоко в миналото така, както го направих и аз. Върнете всички откраднати имоти, върнете средствата. Съберете кураж да направите това, което аз не успях!”.
Това бе посланието на проф. Велислав Минеков към своя наследник в министерството, в едно и с пожеланията за успех. 
Проф. Минеков заяви, че задачите във висшата културна институция са много, затова ако бъде потърсен от новия министър, винаги е готов да му даде съвет.

От своя страна министър Атанасов благодари на своя предшественик за готовността му да окаже подкрепа. Изрази усещането си, че управлението на проф. Велислав Минеков, макар и краткотрайно, ще остави следа в българската култура именно с борбата против корупцията и с борбата за справедливост.

АТАНАСОВ: ЗА МЕЧТИТЕ СИ ЗАСЛУЖАВА МНОГО ДА СЕ БОРИШ
 
„Надявам се, че нашият отбор, който идва, ще е достоен наследник в Министерството на културата.”, подчерта министър Атанасов. Той сподели, че е искал в първия си ден да започне с мечтите и особено с невъзможните мечти.
„Аз вярвам, че за тези мечти си заслужава много да се бориш. Това знам от собствен опит, знам го с упоритостта на младия човек, който не може да се примири с клишето, че така просто няма да стане”, каза Атанас Атанасов.

„Ако в момента е мечта България да се превърне в утвърден културен център на световната карта, значи си заслужава най-много да се борим за това, с всички усилия”, изтъкна министър Атанасов.

Той подчерта, че трябва да полагаме усилия културата да достига до възможно повече хора, защото тя е тъканта, която ни свързва в общност, тя ни дава идентичност.

Министър Атанасов заяви, че имаме наистина много какво да покажем от родната култура, затова и има желанието тя и историята ни да са достъпни до хората, да бъдат близки и желани.

„Сякаш през времето са се натрупали твърде много пропуснати възможности, като прах, и това пречи на културата ни да създаде продукт на световно ниво. Вярвам, че сега е моментът да започнем промяната – с качествени закони, с решителност и с искрено желание. Смятам, че е крайно време да спрем с нагласата първо да си оправим икономиката, а културата да я мислим после. Културата е икономика и това ще ви кажат във всяка една цивилизована държава”, подчерта министър Атанасов.

По думите му културата е много по-ценна за живота ни, отколкото осъзнаваме. Увери, че тя  ще бъде приоритет на новото управление.

Атанас Атанасов увери, че една от първите задачи е дълго отлаганата Стратегия за развитието на българската култура за следващите десет години.

"Време е да се погрижим за българската култура, време е всички ясно да видят нашата посока, да действаме предвидимо и спокойно, най-вече със съзнанието, че това е важно за всички нас, за цялото ни общество и за националната ни репутация. Време е да действаме!”, бе категоричен новоизбраният министър на културата Атанас Атанасов.


<The News BG Reporter, Иван Върбанов, 
Сподели

Коментари

Изпрати