online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

"АСТРА ЗЕНЕКА" С НОВО ИМЕ - ВЕЧЕ ЩЕ СЕ КАЗВА "ВАКСЗЕВРИА"

1 Април 2021г.
"АСТРА ЗЕНЕКА" С НОВО ИМЕ - ВЕЧЕ ЩЕ СЕ КАЗВА "ВАКСЗЕВРИА"
Нюз БГ Репортер / Иван Върбанов 

Антиковидната ваксина "Астра Зенека" вече ще има ново име - "Ваксзевриа"/Vaxzevria.

Европейската комисия по лекарствата /ЕМА/ е одобрила тази промяна в последните дни на месец март.

Дали този комуникационен трик ще е достатъчен, за да заглуши проблемите с марката, възникнали от редица случаи, които бяха обявени в много страни, повдигащи въпроса за ефикасността на продукта?

Едва ли!

Нюз БГ Репортер провери какво точно констатира ЕМА за въпросната ваксина: "Vaxzevria е ваксина за профилактика на коронавирусна болест 2019 (COVID-19) при хора на възраст над 18 години. COVID-19 се причинява от вируса на SARS-CoV-2. Vaxzevria се състои от друг вирус (от семейството на аденовирусите), който е модифициран, за да съдържа гена за създаване на протеин от SARS-CoV-2. Vaxzevria не съдържа самия вирус и не може да причини COVID-19."

Астра Зенека показва ефективност от 76% сред заразени с КОВИД 19, доказаха изследвания на медицинските власти в САЩ. 

Явно стремежът на компанията - производител е да компенсира по всякакъв начин спада на доверие, поради което предприема хода с новата търговска марка и смяна на името на своята ваксина.

Междувременно стана ясно, че на 31-ви март Комитетът по безопасност на лекарствата на  EMA (PRAC) е провел свое заседание, в контекста на текущите изследвания на случаите на необичайни кръвни съсиреци, свързани с нисък брой тромбоцити, при хора, ваксинирани с ваксината COVID-19 на AstraZeneca (сега наричана Vaxzevria).

Няколко дни по-рано, на 29-ти март, EMA свика заседание на ad hoc експертна група, за да предостави своя оценка. Независими външни експерти с редица медицински специалности, включително хематолози, невролози и епидемиолози, обсъдиха специфичните аспекти,  работиха върху идентифицирането на основните рискови фактори и потенциалния риск. 

Както бе съобщено на 18-ти март, EMA счита, че ползите от ваксината AstraZeneca за предотвратяване на COVID-19 надвишават рисковете от странични ефекти.

Ваксинираните хора трябва да са информирани и за най-минималната възможност за появата на много редки видове кръвни съсиреци. Ако имат симптоми, предполагащи проблеми със съсирването, както е описано в информацията за продукта, те трябва незабавно да потърсят медицинска помощ и да информират здравните специалисти за скорошната си ваксинация.

EMA продължава да работи с националните органи в държавите-членки на ЕС, за да гарантира, че се отчитат съмнителни случаи на необичайни кръвни съсиреци; тези случаи се анализират в текущата оценка на PRAC.

Въз основа на всички налични понастоящем данни PRAC се очаква да издаде актуализирана препоръка по време на пленарното си заседание през април (6–9 април).

Ще бъдат анализирани и търсени отговори за връзката на ваксината със случаите на необичайно съсирване на кръвта или мозъчна венозна синусова тромбоза (CVST) при хора, които са били ваксинирани с "АстраЗенека".

От 9,2 милиона дози, регистрирани в Европейските икономическо пространство към 22 март, е установено, че 44 случая са диагностицирани с CVST. Установено е също така, че в целия свят са регистрирани още 18 случая на образуване на кръвни съсиреци. Броят на починалите при тези случаи е 14. 

Не е известно дали всички тези смъртни случаи са причинени от кръвни съсиреци.

В няколко европейски държави здравните власти препоръчаха ваксината на "АстраЗенека" да не се използва при по-млади хора.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg