online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА НАЙ-НАКРАЯ УСПЯ ДА ОТПИШЕ ЧЛЕН НА УС НА СБЖ

28 Април 2020г.
PRESS BG NEWS AGENCY
THE NEWS BG REPORTER

София, 27-ми април 2020 г.


Агенцията по вписванията най-накрая успя да извърши промяна в обстоятелствата и да заличи члена на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти - Иван Върбанов. Така сагата, която продължи месеци наред вече завърши успешно. До резултата се стигна благодарение на намесата на Главния секретар на Агенцията по вписванията г-жа Лазаринка Стоичкова и на сезирането на директора на Дирекция "Административни лица по вписванията" - г-н Кирил Чакъров.

Припомняме, че на 31-ви март - повече от пет месеца след оттеглянето на Върбанов от постовете, които заемаше - Главен секретар и член на Управителния съвет на СБЖ, председателката на Съюза г-жа Снежанка Цокова Тодорова - Федотова беше уж подала заявление в Агенцията по вписванията за заличаването на колегата си от управителния орган на журналистическата организация. Резултатът бе единствено пререгистрация на същия пощенския адрес на седалището на СБЖ от ул. "Граф Игнатиев" № 4 на ул. "Граф Игнатиев" № 4 в София и добавянето на имейл адрес. Това бе върховното достижение от заявлението - молба, попадено от Снежанка Тодорова - Федотова. Дали е функция от незнание, некомпетентност или съзнателно търсен резултат - пореден опит да се пречи на екс Главния секретар на СБЖ по всякакъв начин - можем само да анализираме и да предполагаме.

Така или иначе вече има успешен резултат. И край на сагата по заличаването на Върбанов от УС на СБЖ - обстоятелство, което е в унисон и отговаря на истинската ситуация и фактите, настъпили още на 18 октомври 2019 г.


Сега на ход вече отново е г-жа Инна Киркова - главен инспектор в НОИ, която трябва да финализира своя доклад от извършената проверка, разпоредена от директора на ТП на НОИ София - град. В заключението на г-жа Киркова логично би трябвало да бъде констатирано, че двете установени от НОИ нарушения:
- първото: в Софийската опера, която бе отчитала в системата, че Върбанов се води на трудов договор и не бе анулирала това подадено обстоятелство като грешка в тридневен срок, както изисква законът до момента на констатацията;
и
- второто: незаличаването на Иван Върбанов от регистрите като член на УС на СБЖ, което НОИ отчиташе като препятствие и обстоятелство, което блокира изплащането на присъдените и постановени по-рано обезщетения за безработица, калкулирани на база на от скромните 9 лева на ден;

вече са преодолени и може да бъде задействана свободно процедурата, която спря изплащането на обезщетенията на Върбанов.

В телефонен разговор с г-жа Инна Киркова получихме уверението, че в най-бърз порядък всичко ще бъде финализирано и тя ще направи съответните констатации, които да бъдат препратени към отдел "Безработица" на НОИ, за да се пристъпи към изплащане на дължимите суми, които са постановени за срок до 9 април.

Дали и как това ще бъде направено - ще проследим.

ИЗВОДИТЕ?

Шест месечната сага по този мъчителен казус завършва успешно.
След месеци на очакване, настояване, административни кореспонденции, нерви и загубена надежда.
След месеци, пропити от ината и упорството на частна организация да се пречи всячески на конкретно лице и да се заобикаля закона.
Изстрадана и изгладувана победа, която показва, че с воля, последователност и упоритост за отстояването на Истината е възможно да се постигне Справедливост.
Дори в България.

Финалът, който очакваме съвсем скоро да се случи, със сигурност ще бъде оптимистичен.

Засега остава отворен!

ЕКИПИ НА PRESS BG NEWS AGENCY | THE NEWS BG REPORTER
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg